Un centru de informare al Romaniei va fi infiintat in orasul Balti, din Republica Moldova, acesta avand ca scop promovarea limbii romane in regiune, prin sprijinirea unor programe de perfectionare, ateliere in domeniul istoriei, geografiei si civilizatiei, dar si sesiuni privind Uniunea Europeana.

"Centrul de Informare din Balti va contribui semnificativ la procesul de extindere a prezentei limbii romane in regiune, fiind un vector important de promovare a culturii si civilizatiei romanesti. Principalele domenii de activitate ale Centrului vor fi axate pe acordarea de sprijin pentru proiecte si programe de perfectionare in limba romana, ateliere tematice in domeniul istoriei, geografiei si civilizatiei romanesti, sesiuni de formare si familiarizare cu tematici ale Uniunii Europene, dezbateri pe teme de actualitate romaneasca si actiuni de promovare a Romaniei si a culturii romanesti", informeaza, sambata, Ministerul Afacerilor Externe, citat de Mediafax.

Dotarea acestuia va fi realizata din bugetul Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, iar accesul va fi gratuit pentru toti cei interesati de activitatile desfasurate de viitorul Centru de Informare al Romaniei din Balti.

Centrul este infiintat in baza unui protocol semnat vineri intre MAE si Universitatea "Alecu Russo" din Balti, la eveniment paricipand si ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, aflat in perioada 12-14 mai 2016 in vizita de lucru in Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, un centru similar functioneaza din iunie 2015 la Comrat - Republica Moldova. De asemenea, la 11 mai 2016, a fost semnat un protocol pentru deschiderea unui Centru de Informare al Romaniei la Ismail, in Ucraina.