Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a efectuat vineri o vizita la Berlin. Programul oficialului roman a inclus o intrevedere cu dr. Mihai Neagu-Basarab, coordonatorul Bibliotecii Romanesti din Freiburg, una dintre institutiile cele mai vechi ale exilului postbelic, unde se regasesc carti si documente de arhiva care reflecta activitatea culturala a romanilor din exil, precum si o intalnire cu membrii comunitatii romanesti si cei ai mediului asociativ din Berlin, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

In cadrul dialogului purtat cu romanii stabiliti in Germania, a fost reiterata determinarea autoritatilor romane de a contribui in mod substantial la asigurarea unui tratament corespunzator statutului de cetateni comunitari pentru romanii rezidenti in statele membre ale Uniunii Europene. Ministrul delegat a subliniat importanta valorificarii exemplelor pozitive din cadrul comunitatii romanesti, in vederea conturarii unei imagini coerente si corecte a tarii noastre in spatiul european. De asemenea, ministrul a aratat sustinerea pentru dezvoltarea retelelor profesionale romanesti, forme asociative cu rol in diseminarea valorilor nationale la nivelul societatii germane, se arata in comunicatul MAE.

Demnitarul roman a subliniat ca, in dialogul cu autoritatile germane, exprima constant deschiderea pentru o colaborare aprofundata in domenii de interes din perspectiva comunitatii romanesti din Germania: educatie, munca, afaceri interne, culte. Totodata, a exprimat interesul statului roman pentru dezvoltarea, in colaborare cu partenerii germani, a proiectelor ce vizeaza studiul facultativ al limbii romane ca limba materna in invatamantul de stat in toate landurile in care se regasesc comunitati romanesti consistente. Limba este elementul principal de pastrare si consolidare a identitatii nationale, precum si un factor de coeziune in cadrul comunitatilor.

La intalnirea cu membrii comunitatii romanesti au participat si reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente, care au sustinut o sesiune de informare cu privire la noile modalitati de vot pentru romanii cu resedinta sau domiciliul in strainatate. Cu acest prilej, ministrul delegat i-a indemnat pe romanii prezenti la reuniune sa se inscrie in Registrul electoral pentru a beneficia de facilitatile introduse de noua lege electorala. In acest sens, demnitarul a aratat ca autoritatile romane au luat masuri pentru a elimina perioadele lungi de asteptare si aglomeratia de la misiunile diplomatice. Aceste eforturi trebuie completate de inscrierea romanilor in Registrul electoral.