Un fost membru al Cabinetului britanic, Owen Paterson, dezminte ca ar fi sugerat ca pensionarii sa fie pusi sa culeaga fructe si legume si sa fie platiti sub salariul minim, in locul romanilor si bulgarilor, asa cum afirma un fost coleg liberal-democrat de coalitie, relateaza The Guardian online, citat de Mediafax.

David Laws, un fost ministru de stat in cadrul Biroului Cabinetului, care si-a pierdut mandatul de parlamentar in urma alegerilor generale de anul trecut, a facut aceasta dezvaluire intr-o carte despre perioada in care a facut parte din fostul Guvern David Cameron, atribuindu-i ideea acestui plan parlamentarului Paterson, care la vremea respectiva era secretar de stat pentru Mediu.

Paterson contesta aceste afirmatii, insa Laws afirma ca fostul sau coleg conservator a venit cu aceasta idee dupa ce s-a propus sa se puna capat unui program prin care erau adusi migranti din Bulgaria si Romania pentru a munci in ferme britanice.

In cartea sa, publicata in foileton in The Mail on Sunday, Laws scrie ca "atunci cand un coleg a sugerat ca decizia va fi nepopulara in randul fermierilor, care nu vor mai reusi sa angajeze cu usurinta mana de lucru ieftina pentru munca grea, domnul Paterson i-a replicat sfidator ￯Dar m-am gandit la acest lucru, cred ca am raspunsul. Vor incerca sa determinam mai multi pensionari britanici sa culeaga niste fructe si legume de pe camp".

"Desigur, daca pensionarii vor face aceasta munca, (acest lucru) ar putea conduce la o crestere a costurilor fermierilor. Ar putea sa faca aceasta munca mai incet. M-am gandit si la acest lucru. Am putea sa-i exceptam pe pensionarii britanici de la legile privind salariul minim, pentru a le permite sa faca aceasta munca", scrie Laws in continuare. "Colegii de Cabinet, inclusiv conservatorii cei mai dreapta, au ascultat stupefiati", adauga Laws.