Consiliul Local al Primariei Majadahonda, Spania, a hotarat marti, 29 septembrie, demolarea Monumentului ridicat in memoria comandantilor legionari Ionel Mota si Vasile Marin. Potrivit articolelor aparute in presa spaniola si a postarilor de pe site-ul Primariei, solicitarea demolarii Monumentului a fost facuta de catre reprezentantii PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol), Somos Majadahonda (Suntem Majadahonda) si Izquierda Unida (Stanga Unita).

Monumentul Mota-MarinFoto: Permanente

Reprezentantii locali ai Partidului Popular, aflat inca la guvernare, desi majoritari in componenta Consiliului Local, au hotarat sa se abtina de la votarea acestei motiuni motivand ca votul este unul absurd din moment ce este vorba de o proprietate privata.

In textul solicitarii se cere demolarea Monumentului in cel mai scurt timp posibil, cel tarziu pana la finele anului 2015. Totodata se vorbeste despre construirea unui alt monument sau despre amplasarea unei placi comemorative inchinate "pacii" intr-un alt loc, mai potrivit.

Monumentul se afla intr-o extremitate a orasului Majadahonda, in apropiere de Cimitirul Central. Este amplasat pe un teren privat. Din acest motiv, Primaria a declarat ca va cauta metodele legale prin care sa poata duce la indeplinire hotararea de demolare.

In anul 2007, Spania a adoptat celebra Ley de la Memoria Historica(Legea Memoriei Istorice). Acesta lege prevede, printre altele, demolarea tuturor monumentelor si simbolurilor franquiste, exceptie facand doar acele monumente care au utilitate privata si care nu genereaza acte comemorative publice. Legea incrimineaza practic integral regimul Generalului Francesco Franco, declarandu-i eroi si victime numai pe comunistii spanioli si pe cei care au luptat alaturi de acestia.

In baza acestei legi s-au daramat sau demontat pana acum aproape toate monumentele nationaliste ridicate in timpul regimului Franco. Asa au disparut placile comemorative, statuile lui Franco, efigiile sale, monumentul inchinat lui Jose Antonio Primo de Riveira etc.

In ultimii ani s-a incercat inclusiv demolarea celebrei Cruci de la Valle de los Caidos, un "monument al impacarii" care adaposteste morminte ale comabatantilor din ambele tabere. In urma unui proces, a fost retrasa sentinta care prevedea demolarea ei, insa a fost "curatata" de orice simboluri si inscriptii legate de franquism. Mai mult, in tot perimetrul Valle de los Caidos, sunt interzise orice actiuni comemorative de tip nationalist sau politic.

Propunerea recent votata la Majadahonda vine pe fundalul Ley de la Memoria Historica, argumentand faptul ca Monumentul Mota-Marin, desi se afla pe teren privat, este de acces public si serveste drept loc de pelerinaj si de comemorare anuala pentru nationalistii romani si spanioli.

Monumentul din Majadahonda a fost ridicat in 1970, in memoria lui Ionel Mota si Vasile Marin, comandanti legionari, cazuti in timpul razboiului civil spaniol, la 13 ianuarie 1937, chiar pe locul transeei unde acestia au fost ucisi. Terenul s-a aflat intotdeauna in proprietatea privata a unei Asociatii Romano-Hispane si a fost ridicat din fondurile acestei asociatii, ceea ce va ingreuna mult aplicarea acestei hotarari.