Marti, 27 noiembrie, la Roma va avea loc o conferinta organizata de Partidului Romanilor din Italia “Identitatea Romaneasca”, cu prilejul implinirii unui an de la infiintare. La conferinta vor participa ministrul italian al Justitiei, secretari de stat din cabinetul Prodi, dar si actrita Ramona Badescu, membru de onoare al Partidului Identitatea Romaneasca.

Conferinta cu tema “Primul an al Romaniei in UE: Viata socio-politica a romanilor comunitari” va avea loc la sediul Academiei di Romania, cu participarea Ambasadei Romaniei la Roma.

Numerosi invitati de onoare italieni si-au anuntat prezenta, o premiera absoluta pentru o dezbatere organizata de comunitatea de romani in Peninsula.

Ministrul Justitiei, Clemente Mastella, si-a confirmat prezenta in ciuda unei agende extrem de incarcate.

Vor interveni, printre altii: Marco Verzaschi, subsecretar de stat la Ministerul Apararii Nationale, Paolo Cento, Subsecretar de Stat la Ministerul Economiei si Fiantei, Basilio Germana, senator Forza Italia, Dorina Bianchi, Vicepresedinta a Comisiei pentru Afaceri Sociale din cadrul guvernului italian, Fabio Schiuma Sabbatani - responsabil pentru Roma al partidului La Destra.

Vor mai interveni Massimo Conversi, presedinte national al Opera Nomadi, cea mai importanta organizatie pentru apararea drepturilor rromilor din Italia. Din partea primariei Romei va participa Mirko Coratti, presedinte al Consiliului Comunal din Roma.

Parintele Constatin Balauca va transmite un salut din partea Bisericii Ortodoxe Romane.

“Partidul a fost infiintat abia acum un an si am parcurs deja un drum lung si greu, dar plin de satisfactii”, ne-a declarat Giancarlo Germani, presedintele PIR.

Geta Lupu, secretar national, adauga: “in calitate de cetateni comunitari avem obligatii, dar si drepturi. Unul din aceste drepturi este reprezentarea politica, pe care noi o realizam oferind structura partidului nostru. Romanii si italienii au demonstrat ca ne apreciaza. Cu fiecare saptamana tot mai multi romani se inscriu. Avem deja peste 25 de filiale pe intreg teritoriul Italiei. Maine la congres vor veni reprezentanti ai PIR din Lombardia si pana in sudul Italiei, din Sicilia.”

Surprize pentru oaspetii italieni? “Ii vom invita la sfarsitul conferintei la un bufet cu produse exclusiv romanesti”.