Manuel Paduraru, un roman stabilit de 10 ani in Castellón, Spania, a fost ales la alegerile din aprilie 2015 in functia de consilier local al orasului. Acesta a candidat din partea partidului (de centru-dreapta) Ciudadanos - Partido de la Ciudadanía - si a luat unul dintre cele 4 locuri din Consiliul local pe care partidul sau le-a castigat la alegeri. Castellón are o populatie de aproximativ 170.000 de locuitori, dintre care peste 25.000 sunt romani.

Manuel PaduraruFoto: Arhiva personala

"Locuiesc de 10 ani in Castellón de la Plana, in Comunitatea Valenciana si, ca majoritatea imigrantilor romani, am inceput noua viata cu dificultatile existente, dar am incercat sa ma adaptez la realitatea prezenta pe aceste meleaguri si am invatat limba, obiceiurile si am incercat sa ma integrez cat de mult se poate, fara a uita insa, originile mele, de unde am plecat si unde pot ajunge. La inceputul anului 2014 situatia economica si politica din Spania era destul de dificila, si extinderea la nivel national al partidului (de centru-dreapta) Ciudadanos - Partido de la Ciudadanía m-a determinat sa iau decizia de a ma implica activ in viata socio-politica a orasului unde locuiesc, cu o populatie de aproximativ 170.000 de locuitori, dintre care peste 25.000 sunt romani. Partidul apara unitatea teritoriala a Spaniei, in fata miscarilor de independenta din Catalonia si Tara Bascilor, incearca sa implementeze la nivel national strategii anticoruptie, una din masuri este ca prin stautul partidului nu poate exista niciun candidat sau ales care sa fie urmarit penal, automat este dat afara din functie, pana se rezolva de o forma sau alta situatia lui juridica; alta masura anticoruptie este limitarea la 2 mandate a alesilor, pentru aceeasi functie, asa evitandu-se nepotismul. Si multe alte masuri de "bun simt" existente in statutul partidului m-au determinat sa aleg acest drum", povesteste Manuel Paduraru pentru HotNews.ro.

Acesta a participat alaturi de alti 16 membrii la fundarea partidului in Castellón in spetembrie 2014, iar in octombrie s-a prezentat, impreuna cu alti 13 colegi a candidat pentru a fi ales in comitetul de conducere al organizatiei locale, format din 7 persoane, unde a fost ales secretarul organizatiei.

"In urma alegerilor interne (primarias) din aprilie 2015 am fost desemnat candidatul nr. 3 pe listele electorale pentru Castellón si in urma scrutinului din 24 mai am obtinut 4 consilieri la primarie. Trebuie sa recunosc ca este o realizare importanta pentru mine, acum un an nici prin gand nu imi trecea ca astazi voi face parte din structura politica a acestui oras, dar viata ne ofera multe surprize. Sunt primul consilier strain (roman) din istoria municipiului si sunt mandru ca pot merge cu fruntea sus pe strada, fara sa imi fie rusine ca sunt roman, si sper din toata inima sa pot contribui la imbunatatirea vietii tuturor cetatenilor acestul oras, si de asemenea sa particip la coagularea comunitatii romanesti de aici, care din nefericire nu are o identitate bine definita si are suficiente probleme de integrare", mai povesteste acesta.

Manuel Paduraru a depus juramantul ca ales local pe 13 iunie 2015.