Ministerul de Externe a transmis duminica un comunicat de presa referitor la primul episod din documentarul Channel 4 despre romanii din Marea Britanie, in care explica modul in care ambasadorul roman din Londra a reactionat trimitand o scrisoare producatorului. MAE afirma de asemenea ca acest episod nu este reprezentantiv pentru comunitatea romaneasca si lauda initiativa romanilor care au organizat un protest in tacere duminica, la ora locala 15.00, in fata sediului Channel 4.

Protestul romanilor din Londra impotriva Channel 4Foto: captura facebook

UPDATE Potrivit unui participant la protest si a fotografiilor postate pe pagina evenimentului pe Facebook, circa 25 de persoane au luat parte la manifestatie, in conditii de ploaie.

Si premierul Victor Ponta si-a exprimat solidaritatea cu acestia, intr-un mesaj pe Twitter in limba engleza: "Imi exprim solidaritatea cu romanii care vor protesta in tacere impotriva relatarii partinitoare privind cetatenii nostri".

Potrivit unui anunt pe Facebook, un grup de romani protesteaza duminica, la Londra, de la ora locala 15.00, fata de modul in care Channel 4 a prezentat problema legata de imigratia romanilor in filmul respectiv, considerand-o nedreapta fata de acei conationali care lucreaza si studiaza in aceasta tara.

Comunicatul transmis de Ministerul de Externe:

In urma publicarii sumarului de prezentare a reportajului, la instructiunile conducerii MAE, ambasadorul Romaniei la Londra a transmis imediat o scrisoare producatorului emisiunii de la acest canal TV privat, Katie Buchanan, exprimand surprinderea si dezamagirea cu privire la continutul mesajului de promovare care nu reflecta imaginea corecta a comunitatii de romani din Marea Britanie.

In scrisoare se sublinieaza ca, in imensa lor majoritate, cetatenii romani sunt bine integrati in societatea britanica si se remarca la locul de munca prin profesionalism, fiind apreciati de angajatorii britanici. A fost exprimata solicitarea ca situatia sa fie corectata si speranta ca reportajul va avea un continut obiectiv si nu va prezenta o imagine distorsionata a ansamblului comunitatii romanesti din Marea Britanie.

In raspunsul remis ambasadorului roman, producatorul serialului a aratat ca reportajele nu isi doresc sub nicio forma sa fie discriminatorii, ci urmaresc sa reflecte experiente extrem de variate ale cetatenilor romani care, desi provin din medii diferite, sosesc in Marea Britanie pentru a desfasura activitati lucrative: "It is always difficult when making a series like this to decide which of the many possible stories to focus on, however we think the programmes reflect the experience of Romanians from a variety of backgrounds (nurses, students, roma gypsies). In the first programme we make it clear in commentary that the majority of Romanians coming to this country are professionals with guaranteed jobs¬ We believe that all our contributors, whether working in a profession, or trying to find a job, are portrayed with humanity and dignity and that the series attempts to understand and communicate their circumstances and motivations for coming to the UK. It is also very clear the lengths that many Romanians will go to in order to find work and contribute to the UK economy."

Referitor la primul episod al serialului, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca acesta nu este reprezentativ pentru comunitatea romaneasca din Marea Britanie, ilustrand doar un segment social redus ca numar. Atat naratorul cat si personajele din filmul documentar sunt romani care au dorit sa isi descrie povestile de viata.

Conform informatiilor transmise de realizatori, urmatoarele episoade ale reportajului vor prezenta si alte cazuri de romani, mai bine integrati in societatea britanica.

Urmare demersului intreprins de ambasada Romaniei la Londra, producatorii emisiunii au modificat textul in trailer-ul de promovare a filmului introducand o prezentare mai ampla a contextului acestui documentar in care se subliniaza dimensiunea umana a filmului.

In paralel cu acest demers, ambasadorul Romaniei la Londra a transmis un mesaj de multumire comunitatii romanesti din Marea Britanie, care s-a mobilizat exemplar, exprimandu-si la randul sau peocuparea legitima fata de imaginea comunitatii din care fac parte, multi dintre acestia transmitand scrisori direct realizatorilor emisiunii. Printre reactiile asociatiilor, mentionam pe cea a RoNUS - Federatia Studentilor romani din Marea Britanie, afiliati la National Union of Students, precum si a altor asociatii romanesti de studenti (Essex, Coventry, Aberdeen, Cambridge, Oxford etc.).

Ministerul Afacrilor Externe considera ca astfel de reactii de implicare din partea cetatenilor romani constituie o dovada extrem de puternica a sentimentului de solidaritate care trebuie sa uneasca comunitatea romaneasca permanent, cu atat mai mult in momente cand sunt tinta unor posibile campanii denigratorii in statele europene in care au ales sa lucreze sau sa se stabileasca.

Ministerul Afacerilor Externe exprima apreciere pentru reactiile de sustinere din partea unor reprezentanti de marca ai societatii britanice, precum cea a rectorului Universitatii Essex, profesorul Anthony Forster. Dupa aparitia documentarului "The Romanians Are Coming", acesta a scris pe blog ca "romanii sunt unii dintre cei mai muncitori studenti ai Universitatii" si ca acestia "contribuie activ pentru a ne imbogati viata in cat mai multe moduri cu putinta".

Problematica imaginii cetatenilor romani din Marea Britanie este permanent urmarita in cadrul contactelor bilaterale cu partea britanica, inclusiv la nivel inalt. Cu ocazia vizitei ministrului britanic de externe la Bucuresti de luna trecuta, ministrul roman de externe a subliniat omologului sau importanta actiunii comune pentru prezentarea corecta si echilibrata, fara excese, a imaginii cetatenilor romani si contributiei substantiale pe care acestia o aduc societatii din Regatul Unit, fiind mentionat gradul inalt de integrare sociala, precum si cel de ocupare - peste 80% - al cetatenilor romani (superior gradului de ocupare al cetatenilor britanici).

Respectand libertatea de expresie jurnalistica, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada Romaniei la Londra, va urmari cu atentie urmatoarele episoade difuzate de Channel 4 si exprima asteptarea ca acestea vor prezenta, de o maniera echilibrata si reprezentativa, imaginea reala a comunitatii romanesti din Marea Britanie in ansamblul sau, asa cum se arata dealtfel si in raspunsul producatorului emisiunii mentionate.

Urmareste mai jos episodul controversat: