Santi Consolo, directorul Administratiei penitenciarelor din Italia, a dispus suspendarea si cercetarea a 16 gardieni de penitenciar dupa comentariile cu caracter rasist postate ca reactie la decesul unui detinut roman, informeaza site-ul publicatiei Il Giornale, citat de Mediafax.

Santi Consolo a semnat ordine care prevad suspendarea din serviciu si cercetarea disciplinara a 16 agenti ai politiei penitenciare. "Am discutat cu responsabilii sindicatelor penitenciarelor pentru a se distanta de aceste comportamente limitate la o singura inchisoare. Politia penitenciarelor este socata de ce s-a intamplat", a declarat Consolo.

Ministrul italian al Justitiei, Andrea Orlando, a catalogat drept "intolerabile" comentariile cu caracter rasist aparute dupa sinuciderea unui detinut roman, cerand Administratiei penitenciarelor sa se distanteze de aceste opinii controversate. "In mod evident, este vorba de fapte intolerabile. Vom lua masuri pentru ca astfel de incidente sa nu se repete", a declarat Andrea Orlando, potrivit site-ului agentiei AGI. "Analizam situatia si l-am sunat pe seful Administratiei penitenciarelor (DAP) pentru a le cere sindicatelor sa se distanteze de aceste comentarii", a adaugat Orlando. Ministrul Justitiei l-a convocat pentru o intalnire pe Santi Consolo, directorul Administratiei italiene a penitenciarelor (DAP).

Sindicatul penitenciarelor (Alsippe) a condamnat si a sters comentariile postate pe propria pagina de Facebook dupa moartea detinutului roman. Un agent al politiei penitenciare italiene a facut comentarii controversate despre un detinut roman care s-a sinucis, scriind "un roman mai putin" si exprimand speranta ca "altii vor urma exemplul", cazul starnind polemici in Italia.

Un detinut roman - Ioan Gabriel B. - s-a spanzurat si a decedat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un penitenciar situat la periferia orasului italian Milano, dupa ce fusese condamnat la detentie pe viata pentru crima. Sindicatul Politiei penitenciare italiene (SAPPE) a exprimat regret pentru decesul detinutului roman. "Noi suntem atenti la dificultatile tuturor detinutilor, indiferent de situatia sociala si de gravitatea infractiunii comise", a comunicat SAPPE.

Insa o serie de comentarii controversate au aparut pe pagina de Facebook a Aliantei Sindicatelor Politiei Penitenciare (ALSIPPE). "Un roman mai putin. Mie imi pare rau pentru detinuti care se sinucid din astfel de cauze. Dar pentru asta, nu; ma intreb ce asteapta altii pentru a-i urma exemplul", scria un agent al politiei penitenciare ca reactie la difuzarea comunicatului despre moartea romanului.

"Cine ne mai fura? Unul mai putin care primeste mancare de la stat", continua gardianul.

Raspunzand unui interlocutor care califica aceste comentarii ca fiind inadecvate, autorul mesajului initial preciza: "Lucrez intr-un penitenciar. Sunt doar detinuti extracomunitari. Pentru a avea meseria de gardian trebuie sa ai inima neagra". Administratia Penitenciarelor din Italia (DAP) a declansat o ancheta interna privind comentariile postate pe contul de Facebook al Aliantei Sindicatelor Politiei Penitenciare (ALSIPPE).

Detinutul roman, in varsta de 39 de ani, a fost gasit mort in celula in care era inchis, in Penitenciarul Opera, situat la periferia orasului Milano (nordul Italiei). Anchetatorii au stabilit ca detinutul roman s-a spanzurat. "In pofida activitatilor constante de supraveghere efectuate de agentii politiei penitenciare, nu s-a putut evita gestul pe care detinutul l-a facut in celula. Medicii au intervenit rapid, dar nu l-au putut salva", a declarat Donato Capece, secretarul general al Sindicatului SAPPE. Romanul fusese condamnat in prima instanta la detentie pe viata in anul 2013, pentru uciderea unui vecin, Guerrino Bisacco, in anul 2007, in provincia Padova. Curtea de Apel din Venetia a confirmat sentinta de condamnare pe viata. In cursul anului 2014, in Penitenciarul Opera (Milano) s-au inregistrat o sinucidere, patru tentative de sinucidere, 35 de cazuri de automutilare si 24 de altercatii intre detinuti.