Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, se declara "surprins si extrem de dezamagit" de modul in care romanii din Marea Britanie sunt prezentati in documentarul Channel 4, apreciind ca prezentarea doar a aspectelor negative este incorecta si discriminatorie, potrivit Mediafax.

Ion JingaFoto: Agerpres

"In urma publicarii, de catre postul de televiziune Channel 4, a sumarului de prezentare a documentarului, Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, a transmis o scrisoare producatorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimand surprinderea si dezamagirea cu privire la continutul mesajului de promovare si, totodata, speranta ca situatia va fi corectata, ca documentarul va avea un continut obiectiv si nu va prezenta o imagine distorsionata a ansamblului comunitatii romanesti din Marea Britanie", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ambasadei Romaniei la Londra.

Misiunea precizeaza ca s-a autosesizat cu privire la initiativa postului de televiziune Channel 4 de a difuza, incepand cu 17 februarie 2015, documentarul in trei episoade intitulat "Romanians are coming" ("Vin romanii").

Ambasadorul Ion Jinga i-a trimis, pe 13 februarie, producatorului Katie Buchanan o scrisoare in care se arata "surprins si extrem de dezamagit" de modul in care comunitatea romaneasca din Marea Britanie este prezentanta in trailerul acestui documentar.

Jinga apreciaza ca imaginile si fotografiile care promoveaza acest documentar reflecta "o perceptie distorsionata si partinitoare" asupra romanilor din Regat si nu prezinta realitatea sociala a acestei comunitati.

Diplomatul considera ca documentarul prezinta "doar aspectele negative care sunt izolate si nu sunt reprezentative pentru comunitatea romaneasca", fapt "incorect si extrem de discriminatoriu".

Totodata, Jinga sustine ca a primit mesaje de la romanii din Marea Britanie care si-au exprimat indignarea fata de prezentarea facuta de Channel 4 intr-o tara "admirata in intreaga lume pentru modelul sau de democratie si unde toti cetatenii indiferent de nationalitate, rasa, sex sau religie sunt tratati cu respect".

Potrivit Ambasadei, in raspunsul remis diplomatului roman, producatorul serialului a aratat ca acesta reflecta experienta cetatenilor romani care, desi provin din medii diferite, sosesc in Marea Britanie pentru a desfasura activitati lucrative.

Referitor la primul episod al serialului, difuzat marti, Ambasada Romaniei la Londra nu este in masura sa comenteze opiniile si experientele de viata prezentate, avand in vedere ca, "atat naratorul cat si personajele din filmul documentar sunt cetateni romani care isi spun povestile de viata, adeseori triste si emotionante".

Ambasada Romaniei la Londra apreciaza, insa, ca acest prim episod nu este reprezentativ pentru comunitatea romaneasca din Marea Britanie, avand in vedere ca ilustreaza doar un segment social redus ca numar. "In imensa lor majoritate, cetatenii romani sunt bine integrati in societatea britanica si se remarca la locul de munca prin profesionalism, fiind apreciati de angajatorii britanici", precizeaza misiunea diplomatica, exprimandu-si speranta ca urmatoarele episoade vor prezenta, "de o maniera echilibrata si reprezentativa, imaginea reala a intregii comunitati romanesti din Marea Britanie".

Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii"), difuzat marti seara de postul de televiziune britanic Channel 4, prezinta povestile a trei romani ajunsi in Marea Britanie din perspectiva lor, dincolo de materialele aparute in presa in legatura cu imigratia.

Personajul narator al primului episod al documentarului "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii"), difuzat marti seara de postul de televiziune britanic Channel 4 este un rom roman, Alex Fechete Petru, care povesteste despre cei 20.000 de romani care au ajuns in Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relateaza The Independent, in editia electronica.

"Dar nu vreau sa va mint, sunt unii romani care vin fara locuri de munca sau care nu au unde sa locuiasca. Si astfel de romi va sperie pe voi", afirma el. Documentarul prezinta tocmai povestile a trei astfel de persoane. Alex (o persoana diferita fata narator) este un roman care s-a mutat in Marea Britanie din Canada, unde a petrecut cativa ani. El vorbeste perfect engleza cu accent canadian si in prezent lucreaza ca agent de salubritate, in timp ce doarme intr-o parcare din apropiere de statia Victoria.

Lucrurile stau si mai rau pentru Sandu, tatal a noua copii care a venit dintr-una dintre cele mai sarace zone ale Romaniei in cautarea unui loc de munca, insotit de fiul sau cel mare. "Ei vorbesc atat de prost engleza incat nu inteleg nici daca li se ofera de munca", remarca naratorul.

Stefan pare sa semene cel mai mult cu sperietoarea din cosmarurile UKIP. Imediat ce ii intra banii din beneficiile sociale, el ii trimite acasa la familia lui. Cand Alex il intreaba pe Stefan de unde presupune el ca ii vin banii, acesta raspunde la intamplare: "UE?".

Cu cat sunt insa dezvaluite mai multe detalii despre situatia lui de acasa, operatia esuata care i-a lasat fiica invalida, cu atat acesta pare un tata care face exact ce ar face orice alt tata in astfel de circumstante disperate.

In orice caz, asa cum subliniaza si naratorul, Stefan este in minoritate. Mai putin de 2.500 de romani primesc beneficii in Marea Britanie, iar documentarul promite si alte povesti reprezentative.