​In marie 2014, comuna Geiselhöring din Bavaria a organizat alegeri locale. Cinci luni a durat mandatul alesului din partea Uniunii Crestin-Sociale, Herbert Lichtinger. Scrutinul a fost anulat apoi de Consiliul Local din cauza unei fraudari masive a voturilor prin corespondenta depuse de lucratori agricoli romani, angajati la recolta de sparanghel.

Culegatori cu ladite de sparanghel duse la sortatFoto: Hotnews

Un reportaj al cotidianului germanDie Welt relateaza despre cel mai mare scandal electoral din istoria landului Bavaria. Voturile prin corespondenta trimise de lucratorii romani s-au dovedit a fi fost completate fraudulos. Conform legislatiei europene, cetatenii UE, care au domiciliu declarat intr-un alt stat membru, pot vota la alegerile locale si la alegerile europarlamentare pe principiul ca viata lor in orasul de domiciliu este direct afectata de acesti alesi.

Afacerea a fost deconspirata de fostul primar, cel care a pierdut alegerile in martie 2014. In prezent, procuratura din Regensburg ancheteaza cinci persoane suspectate de frauda electorala, dar si 455 de declaratii pe proprie raspundere completate de lucratorii romani de la fermele de sparanghel. Votul prin corespondenta, in Germania, este insotit de o declaratie pe proprie raspundere prin care se asigura ca votul exprimat indeplineste criteriile unor alegeri libere.

In centrul scandalului se afla Rose-Marie Baumann, co-proprietar al unei uriase ferme de sparanghel, de formatie profesor, membru CSU si ea insasi candidat la alegerile locale din 2014. Ea este acuzata, impreuna cu alte patru persoane, de completarea a 480 de buletine de vot prin corespondenta pentru lucratorii romani, in majoritate de la ferma sa. Voturile trecute in numele romanilor erau directionate exclusiv catre candidatii CSU, inclusiv catre Baumann insasi. Ea sustine ca nici nu ii cunoaste pe romani si ca isi va dovedi nevinovatia.

Duminica trecuta, alegerile din Geiselhöring au fost reluate. Castigator este tot Herbert Lichtinger (CSU) cu peste 60% din voturi. Asta nu inseamna insa ca comuna isi va gasi linistea curand. Deja au inceput sa soseasca romanii pentru noul sezon agricol. Reporterul Welt scrie la finalul textului despre o masina cu numar de Botosani care tocmai parca in centrul comunei. E posibil ca aceiasi romani sa vina la lucru, iar la sosire sa ii astepte o citatie sau chiar o sentinta pronuntata in absenta.

N.A.:

Titlul original al reportajului dinDie Welteste „Unde au ajuns lucratori agricoli romani sa voteze CSU”. Alegerea e motivata de campania furibunda impotriva asa numitei „imigratii a saraciei” pe care Uniunea Crestin-Sociala bavareza a dus-o in preajma ridicarii restrictiilor de munca pentru romani si bulgari la 1 ianuarie 2014. Efectele dezastruoase prezise de oponentii liberalizarii pietei munciinu s-au facut simtite nici pana azi.