Romanii stabiliti in tarile UE in ultimii ani au inceput sa se implice la nivel politic in viata comunitatilor in care traiesc. Primele exemple au venit din Italia, la alegerile municipale din ultimii ani, iar exemplul e preluat acum si de unii romani din Spania. Manuel Paduraru, un roman de 34 de ani stabilit in Castellon, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca vrea sa intre in competitia interna dintr-un partid local pentru a deveni candidat la alegerile municipale de anul viitor. "Candidatura mea e rezultatul integrarii mele in Spania si un interes real si efectiv pentru a contribui la bunastarea tarii care m-a "adoptat", si pe care o consider ca si a mea", spune Paduraru.

Manuel PaduraruFoto: arhiva proprie

Rep: Pentru ce post veti candida si din partea carui partid?

Manuel Paduraru: Vreau sa intru in alegerile interne ale partidului pentru a fi ales in listele electorale pentru alegerile municipale din mai 2015, pentru un post de consilier municipal in Castellón. M-am hotarit sa intru in cursa interna in "Ciudadanos – el Partido de la Ciudadania", un partid tanar, creat in anul 2006, initial in Catalonia, dar cu intentia de a se extinde in toata Spania.

Aparitia acestui partid este o reactie cetateneasva la realitatile politice din Spania si urmareste sa actioneze in patru directii de baza: apararea drepturilor individuale, apararea drepturilor sociale si a "statului de bunastare", apararea Statului autonom si al unitatii europene, si apararea democratiei si regenerarii vietii politice. Este un partid de centru.

Rep: De ce va inscrieti in cursa electorala?

Manuel Paduraru: Crearea UE a facut sa dispara granitele, iar cetatenii tarilor europene pot circula liber pe tot continentul. De asemenea, pot sa intreprinda noi activitati economice si sa isi schimbe tara de rezidenta - acestea sunt drepturi obtinute odata cu procesul de integrare europeana. Dar eu consider ca mai important decat toate aceste lucruri este dreptul de a ne putea implica activ in viata socio-politica al tarii de rezidenta prin intermediul votului si al candidaturii pentru o functie publica, reprezentand o comunitate sau putand exprima clar integrarea emigrantului in tara de rezidenta.

Traiectoria mea profesionala in Castellón a fost legata de sectorul comercial. Asta mi-a permis sa cunosc indeaproape problemele si preocuparile cotidiene atat ale cetatenilor, ale comunitatii romanesti aflate in capitala, cat si ale IMM-urilor si ale persoanelor fizice autorizate.

Ma implic in acest proiect politic avand avantajul de a nu aduce abordari invechite - eu nu am experienta politica - si cu increderea deplina ca pot reprezenta noua si diversa realitate a Spaniei: multiculturalitatea europeana.

Rep: Care este procedura de vot in Spania?

Manuel Paduraru: Pentru a putea exercita dreptul de vot in Spania este o conditie indispensabila sa fii inscris pe Listele electorale in vigoare (Censo Electoral) si sa fii major in ziua votarii. Pentru inscrierea pe Listele electorale a cetatenilor Uniunii Europene trebuie sa fii inscris in recesamantul local (padron municipal) si sa iti fi manifestat dorinta de a exercita dreptul de vot in Spania la alegerile municipale. Data limita pana la care un votant se poate inscrie pe Listele electorale este 30 decembrie 2014.

Rep: Ce anume vreti sa faceti, care sint proiectele dvs. daca veti fi ales?

Manuel Paduraru: In cazul in care voi fi ales consilier in primaria din Castellon, cred ca as putea sa-mi folosesc experienta profesionala din mediul privat pentru binele intregii comunitati.

Perspectiva pe care mi-o ofera cele doua culturi prezente in viata mea, cea romaneasca si cea spaniola, poate fi foarte utila pentru o mai buna integrare a numeroasei comunitati romanesti care exista in provincie si in orasul Castellon, estimata la 50.000 de persoane.

Candidatura mea e rezultatul integrarii mele in Spania si un interes real si efectiv pentru a contribui la bunastarea tarii care m-a "adoptat", si pe care o consider ca si a mea.

Rep: Ce asteptari aveti de la comunitatea de romani din Castellon?

Manuel Paduraru: Comunitatea romaneasca din Castellon este foarte numeroasa. Cred ca e nevoie de o mai buna integrare in societatea spaniola. Iar o reprezentare politica in Primarie poate ajuta la imbunatatirea situatiei actuale, si in acelasi timp sa transmita un mesaj pozitiv catre Romania, ajutand-o sa imbunatateasca imaginea Diasporei romanesti, dand exemplu de integrare si coeziune.

La recesamantul facut in ianuarie 2013 figurau 24.703 cetateni romani, dar se estimeaza ca fiind in jur de 35.000 de romani in acest moment in oras. Este cea mai mare comunitate de europeni non-spanioli din Castellon. De aceea cred ca este indispensabil ca aceasta comunitate sa aiba o voce proprie in institutiile politice municipale, care sa ii inteleaga particularitatile, sa ii cunoasca problemele reale si sa poata oferi un raspuns coerent la preocuparile si cerintele comunitatii.

(Interviu realizat via e-mail)