In noaptea dintre 30 si 31 august, romanul Constantin M. a fost gasit mort in celula sa dintr-o inchisoare din vestul Germaniei. Potrivit medicilor legisti, cauza mortii a fost socul septic in urma unei peritonite, infectie abdominala care poate duce la deces, daca nu se intervine medical de urgenta. Ar fi doar o poveste tragica, daca n-ar fi si oarecum ciudata. Tanarul de 21 de ani era intemnitat de cateva luni in inchisoarea din Herford si, dupa relatarile presei locale, comportamentul lui nefiresc ar fi trebuit sa dea de gandit anterior supraveghetorilor si conducerii inchisorii.

Acum, intern, in penitenciar se desfasoara o ancheta referitoare la caz. Neue Westfalische online scria ieri ca „moartea tanarului detinut in inchisoarea Herford (JVA) ridica multe semne de intrebare“. Publicatia a facut o ancheta jurnalistica, din care reiese ca acest caz are „un antecedent extraordinar“.

Detinutul s-ar fi remarcat in ultimele luni de detentie, pentru ca „a inghitit in mod repetat diverse lucruri, si-a manjit ochii cu substante gretoase si a incercat sa se spanzure. In plus, se comporta extrem de agresiv fata de supraveghetori“. De aceea, el „a fost izolat in mai multe randuri, legat de maini si de picioare si inchis intr-o celula de maxima siguranta“. „Penitenciarul din Herford se pare ca a fost, pe alocuri, depasit de situatie“, mai remarca publicatia germana.

Procuratura din Bielefeld ancheteaza cazul, iar ministerul de justitie al landului Nordrhein-Westfalen este informat in legatura cu ancheta aflata pe rol. Aceasta ar mai putea dura insa cateva saptamani, dupa cum a declarat un purtator de cuvant al procuraturii, pentru Marler Zeitung.de.

Intrebarea fireasca ce apare, fara a impieta asupra cursului unei anchete pe rol, este daca tanarul roman era „apt de detentie“ si daca manifestarile sale anterioare nu ar fi trebuit sa starneasca dubii referitoare la starea sa psihica sau chiar psihiatrica. Era nebun sau doar extrem de speriat tanarul roman care abia vorbea germana si care, incarcerat la nemti, s-a automaltratat, incercand si sa se sinucida? E o intrebare la care momentan nu exista raspuns.

Dupa primele rezultate in urma autopsiei, cauza decesului a fost socul septic in urma peritonitei, o infectie abdominala care poate avea consecinte letale, daca nu se intervine la timp. Raportul medicilor nu este incheiat, mai urmeaza si alte analize, inclusiv ale antecedentelor sale medicale. Purtatorul de cuvant al procuraturii din Bielefeld, Christoph Mackel, nu a precizat cat vor mai dura cercetarile. El a declarat miercuri, 10 septembrie, ca ar putea fi vorba de cateva saptamani.

Nici directorul penitenciarului pentru tineri delincventi din Herford, Friedrich Waldmann, nu a comentat informatiile aparute in presa locala, referitoare la comportamentul „ciudat“ al detinutului roman, „cu saptamani inca inainte de moartea sa“. In raportul spitalului de penitenciar de la Fröndenberg apare ca acesta ar fi fost „consultat si declarat apt de detentie“. Waldmann a declarat ca, „dupa datele existente pana in prezent, nu-si poate face reprosuri“, mai scrie Marler Zeitung.de.

Cu o capacitate de 373 de locuri, penitenciarul din Herford este cea mai mare dintre cele patru inchisori pentru tineri, cu regim inchis, din landul Nordrhein-Westfalen. Cladirea inchisorii dateaza din septembrie 1883. Desi a fost declarata in 1984 monument istoric, ulterior ea a fost stearsa de pe lista obiectivelor de patrimoniu si inclusa intr-un plan de asanare imobiliara, care a adaugat vechii constructii noi spatii de detentie, de lucru pentru detinuti, o cladire administrativa si o poarta exterioara. Reamenajarea s-a incheiat in 2007 si, de atunci, JVA Herford este considerat a fi cel mai modern dintre penitenciarele de profil din zona.