Doi romani se afla pe listele Rassemblement Bleu Marine (RBM), sustinute de catre Frontul National, in regiunile Rhone si Pyrenees-Orientales, in alegerile municipale din Franta, scrie Mediafax.

Romanii nu sunt singurii cetateni straini de pe listele RBM. Aproximativ 80 de straini, intre care aproximativ 20 de portughezi, dar si spanioli si bulgari, sunt inscrisi pe listele formatiunii, relateaza site-ul 20minutes.fr.

"Avand in vedere ca exista legea, nu exista motive sa nu se permita unui anumit numar de persoane sa profite. Cunosc pesonal un belgian care se afla pe listele Frontului", a justificat luni presedinta Frontului National (FN) Marine Le Pen, intr-o conferinta de presa, la Saint-Gilles (Gard).

Frontul, de extrema dreapta, se opune acordarii dreptului de vot strainilor in alegerile din Franta, indiferent daca acestia sunt originari din Uniunea Europeana (UE) sau nu.

Pe de alta parte, peste 130 de candidati straini, intre care si romani, s-au inscris la alegerile municipale din departamentele Drome si Ardeche din sud-estul Frantei, potrivit site-ului francebleu.fr.

La alegerile municipale din Franta, in zona Drome-Ardeche s-au inscris 137 de candidati care sunt nascuti in afara granitelor Frantei, un numar mai mare decat in 2008. Dintre acestia, 83 candideaza in departamentul Drome, iar 54 in Ardeche.

Printre candidati se numara si romanca Ana Lumanaru, kinetoterapeut in varsta de 33 de ani, inscrisa pe o lista la Annonay.

Cei mai multi (40%) sunt insa belgieni, urmati de olandezi (25%), dar sunt si germani, irlandezi, romani sau luxemburghezi, potrivit site-ului.