Politia germana a destructurat cinci bande de spargatori care recrutau hoti de metal din Romania. "Pagube de peste zece milioane de euro, peste 200 de spargeri elucidate si zeci de mandate de arestare", anunta politia din Dortmund, care a organizat miercuri dimineata o conferinta de presa referitoare la actiunea incheiata cu succes. "Muncitorilor" din Romania li se promiteau intre 150 si 200 de euro "salariu", pentru fiecare spargere.

Punctul de plecare in cazul celor 220 de spargeri a fost zona de nord a orasului Dortmund. In Dortmunder Nordstadt erau cazati membrii celor cinci bande, dealtfel concurente, care erau organizate ierarhic. E vorba de "sefi de brigada", "sageti" si "morti".

Chiar si la cazare, ierarhia din banda era pastrata: sefii aveau dormitoare separate, in timp ce palmasii se inghesuiau pe saltele, cate sase intr-o camera. Cazarea nu era gratuita, din banii primiti hotii trebuiau sa-si plateasca "chiria pe saltea" si accesul la frigider.

"Sagetile" comiteau spargerile, "mortii" carau prada, pe care o incarcau apoi in sprintere Mercedes, iar "sefii de brigada" se ocupau cu treburi organizatorice: spionau locul, stateau de paza in timpul spargerilor, localizau masinile politiei si gaseau cai de fuga. Vizate erau in principal firmele prelucratoare de metale, in special cupru, arama si aliaje.

Spargerile aveau loc de doua-trei ori pe saptamana si acopereau zone nu doar din Germania, ci si din Austria, Belgia, Franta, Belgia si Olanda. Metalul furat era dus la dezmembrare, in locuri stiute. La Bochum, politia a arestat trei tainuitori prin mana carora trecusera tone de cupru si alte metale.

In locurile rentabile, au avut loc chiar si spargeri multiple. Paguba totala a unei firme sparte cateva ori din Düsseldorf a fost 500.000 de euro. Mai grav, "un furnizor de piese pentru industria auto din Hochsauerland nu si-a mai revenit dupa spargerile repetate, a intrat in insolventa si a trebuit sa-si concedieze angajatii", relateaza Derwesten.de.