Aproximativ 300 de romani si bulgari au manifestat, luni, in fata resedintei premierului britanic, David Cameron, impotriva discriminarii, impartind trecatorilor un ziar romanesc invelit intr-un manifest redactat in limba engleza, transmite Mediafax.

Romanii si bulgarii adunati in fata resedintei premierului britanic au scandat, timp de doua ore, "Stop discrimination!" (Opriti discriminarea, n.r.) si "The right to education" (Dreptul la educatie, n.r.), iar cetatenii romani au intonat imnul Romaniei, a declarat pentru Mediafax Larisa Arama, stabilita de mai multi ani la Londra si angajata la Ziarul Romanesc.

Totodata, manifestantii au avut bannere inscriptionate cu mesaje precum: "David Willets (ministrul britanic pentru Universitati, n.r.) against education" (David Willets impotriva educatiei), "Citizens, not immigrants" (Cetateni, nu imigranti, n.r.), "Education without discrimination" (Educatie fara discriminare, n.r.) si "Dave the cameleon you are heading in the wrong direction" (David, cameleonule, te indrepti in directia gresita, n.r.), pe acesta din urma fiind lipita si o fotografie cu un cameleon pe bicicleta.

Sute de exemplare din Ziarul romanesc publicat la Londra au fost invelite intr-un manifest scris in limba engleza si impartite protestatarilor, dar si trecatorilor, a mai spus Larisa Arama.

Potrivit manifestului protestatarilor, postat pe Facebook, comunitatile bulgara si romana au decis sa colaboreze in organizarea unui protest pasnic "atat fata de retorica partizana provocatoare exprimata de politicieni britanici de la cel mai inalt nivel, cat si fata de politicile discriminatorii" care i-ar viza pe romani si bulgari, iar actiunea de luni a fost declansata de "decizia ministrului Educatiei de a reduce finantarile pentru studentii romani si bulgari si apoi pentru toate grupurile, unilateral, fara consultarea partilor implicate".

Organizatorii manifestatiei mai sustin ca cei mai multi romani si bulgari nu obtin decat locuri de munca prost platite, precum au pair, de muncitori, portari sau in constructii si in curatenie, fiind condamnati sa ramana cetateni de categoria a doua in Uniunea Europeana.

"Acesta NU este un protest impotriva societatii britanice sau impotriva minunatului popor britanic, care de cele mai multe ori a fost mai mult decat primitor si intelegator cu persoane din medii diferite", mai arata organizatorii actiunii.

Premierul David Cameron a propus o serie masuri dure impotriva asa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmand ca imigrantii din cadrul UE nu vor putea sa pretinda sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat. Marea Britanie ar trebui sa elimine, din ianuarie 2014, toate restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii.

Acordarea unor imprumuturi destinate studentilor a fost suspendata pentru romani si bulgari, in urma unor "suspiciuni" create de o crestere a numarului de inscrieri la colegii britanice, relata The Telegraph online in 20 noiembrie.