Imprumuturile pentru studentii romani si bulgari din Marea Britanie au fost inghetate dupa o crestere "suspecta" a numarului inscrierilor la colegiile britanice, potrivit Daily Telegraph.

Ministerul pentru universitati, David Willetts, a declarat ca a luat decizia suspendarii imprumuturilor pentru studentii din cele doua tari dupa ce a inregistrat o crestere neobisnuita a numarului celor care primesc sprijin de la Compania de Imprumuturi pentru Studenti (SLC). Pana in prezent, pana la trei sferturi dintre studentii implicati nu au reusit sa demonstreze ca au dreptul la imprumuturi, au declarat surse.

Telegraph noteaza ca Romania si Bugaria au devenit membre UE in 2007, insa au fost introduse restrictii pe piata muncii pentru cetatenii celor doua tari, care vor fi ridicate anul viitor. Potrivit regulilor actuale, SLC ofera doua tipuri de sprijin - unul pentru a acoperi costurile de scolarizare si altul pentru a acoperi costurile de trai.

Toti cetatenii UE au dreptul sa aplice pentru un imprumut, inclusiv cei din Romania si Bulgaria. Insa numai cetatenii UE care au trait in Marea Britanie timp de cel putin trei ani au dreptul la un imprumut care sa acopere costurile de trai in timp ce studiaza.

"Am identificat ca a crescut semnificativ numarul burselor pentru bulgari si romani care au aplicat pentru sprijin complet in Anglia. Acesta este, de regula, disponibil doar cetatenilor UE care au locuit in Marea Britanie pentru minim trei ani. Am cerut fiecaruia dintre acesti studenti sa ofere informatii suplimentare pentru aplicatia lor de imprumut, inainte sa le acordam lor sau institutiilor lor fonduri publice", a declarat ministrul.

Circa 5.500 de romani si bulgari au primit deja prima rata din imprumutul pentru locuit anul acesta, o crestere semnificativa fata de anul trecut. Majoritatea acestora sunt inregistrati la "furnizori alternativi" mai mici care ofera Diplome Nationale Superioare si alte calificari ce nu tin de universitati. Aplicatiile sunt concentrate in cateva institutii.

Cei care nu vor reusi sa prezinte dovezi de rezident risca se le fie intoarse fondurile. Oficialii se asteapta sa recupereze astfel circa 1 milion de lire sterline. In unele cazuri, banii vor fi luati inapoi prin imprumuturile de studii.

Willetts a declarat ca guvernul a oprit unele colegii private de la a inscrie noi studenti pentru diplome nationale superioare sau certificate nationale superioare. El le-a scris unui numar de 23 de colegii pentru a le spune sa nu mai accepte studenti, din cauza cresterii rapide a solicitarilor de imprumuturi, care nu pot fi acoperite.

The Guardian scrie ca problema a fost inregistrata la colegiile private, unde controlul scazut a creat anul acesta un deficit de peste 95 de milioane de Euro in bugetul Departamentului pentru afaceri. Potrivit presei britanice, se preconizeaza ca acest deficit va creste in urmatorii doi ani.

Numarul studentilor inscrisi la studii universitare de scurta durata - la colegii care acorda calificarea profesionala Higher National Diploma (HND) (diploma care permite angajarea cetatenilor romani pentru posturi calificate din Marea Britanie) si la cursuri care permit obtinerea de certificate nationale superioare (HNC), de asemenea o calificare profesionala - a crescut la 46 de colegii private de la 13.000 in anul 2011-2012 la 30.000 in ultimul an universitar, scrie Guardian.

Un student poate primi imprumut de la statul britanic aproape 12.000 de euro pentru a urma un curs de 2 ani, care sa ii permita obtinerea unei calificari profesionale.

Potrivit datelor publicate de Guardian, 4 din 10 persoane care primesc imprumuturi pentru HND si HNC sunt din afara Marii Britanii, fata de 5% in cazul invatamantului superior finantat din fonduri publice. Departamentul de afaceri a oprit in ultimele saptamani granturile si imprumuturile pentru aproximativ 5.000 de romani si bulgari, a suspendat finantarea unui colegiu, iar saptamana aceasta a trimis scrisori celor 23 de colegii private pentru a le spune sa nu inregistreze mai multi studenti decat anul trecut.

Prognozele autoritatilor, consultate de Guardian, arata ca numarul studentilor care se vor inscrie la HND si HNC la institutii private va creste in urmatorul an universitar la 40.000. Potrivit surselor citate, in anul universitar 2015-2016 presiunea pe buget cauzata de aceste imprumuturi va creste la aproape 400 de milioane de Euro.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, este citat in The Guardian spunand ca "potrivit reglementarilor UE, un student dintr-o tara a Uniunii Europene are dreptul sa studieze in orice alta tara UE in aceleasi conditii cu studentii din tara gazda".