Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, scrie intr-un articol publicat joi in cotidianul britanic The Telegraph despre discriminarile cu care se confrunta cetatenii romani care traiesc in Marea Britanie, mentionand in acest sens cazul unui medic roman. Diplomatul spune ca intelege ingrijorarile britanicilor cu privire la cei care, venind in tara lor, ar putea profita de ajutoarele si beneficiile sociale, dar ca acestea cu greu pot fi legate de romani. Astfel, ambasadorul sustine ca romanii din Marea Britanie nu au niciun motiv sa se simta vinovati ca au aceasta nationalitate si traiesc in Regat.

"Am primit o scrisoare de la un medic roman care lucreaza intr-un spital din Londra. Ea a venit in Marea Britanie in 2005, dupa ce a absolvit in Bucuresti, si este unul din cei 2.000 de medici romani educati in universitatile noastre care au fost convinsi de agentiile de recrutare britanice sa vina sa lucreze aici, pentru ca exista un deficit de doctori in Marea Britanie. De prisos sa mai spun ca sistemul medical din Romania are nevoie disperata de ei, chiar daca inteleg ca banii si oportunitatile profesionale pot fi motive valide pentru a veni in Marea Britanie.

Ca ambasador in Regatul Unit am intalnit mii de romani care traiesc in Marea Britanie si am primit sute de scrisori de la ei, dar aceasta a fost diferita. Doamna care a scris-o este chirurg, o calificare pe care a primit-o in Marea Britanie dupa examene grele. Cariera sa este implinita, are o familie si o casa la Londra. De la un asa profesionist de succes, cu un inalt statut social, nu te-ai astepta sa se planga de discriminare si rasism", isi incepe ambasadorul roman articolul din The Telegraph.

Diplomatul prezinta apoi scrisoarea primita de la medicul roman: "Este din ce in ce mai dificil sa traiesti ca cetatean roman si ca profesionist roman in Marea Britanie. Marea Britanie este o tara total impotriva rasismului si a discriminarilor culturale. Din pacate insa, cu asta ne confruntam din ianuarie 2013, multumita unei parti a mass-mediei si a unor politicieni. Romanii si bulgarii sunt subiect de presa in fiecare zi si acest lucru nu ramane fara urmari. Nu m-am confruntat niciodata cu rasism in aceasta tara pana in 2013. Acum, sunt intrebata aproape zilnic de unde sunt si sunt nevoita sa infrunt o atitudine rasista dupa ce raspund. Unii nu spun nimic, majoritatea isi exprima doar surpriza, unii dintre ei imi spun ca nu arat ca o romanca, iar altii incep cu comentariile negative la adresa noastra. M-am confruntat cu aceasta atitudine atat din partea pacientilor, cat si, din pacate, a superiorilor de la locul de munca. Culpabilizarea si atitudinea rasista impotriva noastra ne afecteaza vietile si reputatia. Marea majoritate a romanilor de aici sunt oameni muncitori, onesti, dedicati, platesc taxe, contribuind la dezvoltarea acestei tari pana la urma".

Ambasadorul roman aminteste ca atunci cand, in cadrul campaniei electorale pentru alegerile partiale din Eastleigh, de la inceputul acestui an, un candidat a asociat romanii cu "o inclinatie naturala spre comiterea de infractiuni", si-a exprimat ingrijorarea ca retorica inflamatoare ar putea avea consecinte negative pe termen lung si ar putea duce chiar la agresiuni rasiste. "Din pacate, am avut dreptate, pentru ca la scurt timp dupa, in Brighton, doi tineri muncitori romani au fost atacati doar pentru ca vorbeau intr-o limba identificata de agresorii lor ca fiind 'est-europeana'", evoca Jinga.

Diplomatul mentioneaza totodata ca, in ultimele opt luni, publicul britanic a fost servit continuu cu stiri alarmiste si denaturate raspandite de presa tabloida si de un anume partid politic: "'29 de milioane de romani si bulgari (intreaga populatie combinata a celor doua tari) vor sosi in Marea Britanie la 1 ianuarie 2014', 'Opriti imigratia in masa a bulgarilor si romanilor in 2014', 'Romania si Bulgaria sunt doua tari chinuite de coruptie si crima organizata', 'Noul val de imigranti UE ne iau locurile de munca' sau 'Oamenii in Romania si Bulgaria traiesc ca animalele si vor dori sa traiasca in schimb intr-o tara civilizata ca Marea Britanie' - pentru a cita doar cateva dintre groaznicele remarci".

Potrivit ambasadorului roman, nimeni nu poate spune cati oameni din Romania ar putea sa vina anul viitor in Marea Britanie. "Romanii, ca cetateni ai Uniunii Europene, pot sa se deplaseze liber in interiorul UE - exact ca si britanicii. Nu stim cati britanici ar putea sa se duca in Spania sau Franta anul viitor - si acelasi lucru se aplica si in privinta romanilor care vin aici", a subliniat el.

"Cred ca ceea ce supara publicul britanic nu este faptul ca alti cetateni UE vin in Marea Britanie. Personal, as fi mandru de faptul ca multi europeni apreciaza Marea Britanie si vor sa vina aici. Arata ca sunteti o tara plina de oportunitati. Nu, ce ii deranjeaza pe britanici, in opinia mea, este ca cetateni UE sa poata veni aici si sa ceara ajutoare sociale si beneficii, fara a contribui mai intai la economie. Inteleg aceste ingrijorari, insa cu greu pot fi legate de romani, intrucat prezenta lor aici este in principal rezultatul cererii pietei britanice.

Ei nu impovareaza sistemele de ajutoare sociale si de sanatate pentru ca cei mai multi dintre ei au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani si putini cer asistenta medicala sau sociala. 62% dintre ei nu au nicio persoana in ingrijire, iar 32% au numai un copil. Din numarul total de 40.171 de cereri inregistrate anul trecut pentru acordarea de beneficii pentru copii, in randul celor care traiesc in alta tara UE, doar 324 au mers la copii romani - este neglijabil. Pe scurt, sunt contributori neti la finantele publice, nu cheltuitori. Un studiu recent a relevat ca imigrantii din noile state membre UE au contribuit prin taxe cu 30% mai mult decat au cheltuit serviciile publice britanice cu acestia", a explicat Ion Jinga.

"Prin urmare, compatriotii mei nu au niciun motiv sa se simta vinovati ca sunt romani in Marea Britanie. Ratiunea trebuie sa prevaleze in fata abordarilor emotionale", a conchis ambasadorul roman.