Mininistrul socialist de Interne, Manuel Valls, a provocat consternare in propria tabara, marti, negand dorinta de integrare a majoritatii romilor, un dosar ce continua sa inflameze spiritele in contextul apropierii alegerilor municipale in Franta, relateaza AFP.

"Este iluzoriu sa gandim ca vom rezolva problema populatiilor rome doar prin insertie (sociala)", a declarat Manuel Valls la postul de radio France Inter.

"Solutiile de integrare" nu se pot "aplica decat catorva familii" si, a continuat el, "nu exista alta solutie" decat demolarea taberelor si conducerea la granita a indivizilor.

Intrebat daca stie ca numai o minoritate dintre romi vrea sa se integreze in Franta, Valls a raspuns: "Da, trebuie sa le spune francezilor adevarul: aceste populatii au moduri de viata extrem de diferite de ale noastre si care sunt in mod evident in conflict" cu populatiile locale.

Declaratiile ministrului francez de Interne i-au adus imediat critici din partea asociatiilor pentru apararea drepturilor strainilor, care il acuza ca "a trecut linia rosie a acceptabilului" (SOS Racisme), sau din partea Partidului Comunist, care a apreciat afirmatiile sale drept "xenofobe".

Critici s-au facut auzite si in randurile Partidului Socialist, din care Valls face parte. "Datul din gura la microfon nu face ca dezbaterea sa avanseze", a reactionat de asemenea deputatul socialist Pouria Amirshahi, denuntand o "obsesie" pe problema romilor.