Trei romani - un jurnalist, un fotograf si un poet - au fost declarati persona non grata in Azerbaidjan, dupa ce au vizitat ilegal teritorii ocupate. Numele lor apar pe lista data publicitatii de ministerul de externe azer la inceputul lunii.

Jurnalistul Stefan Candea si fotograful Petrut Calinescu ar fi facute aceste vizite in anul 2010, in timp ce poetul Marius Chelaru este acuzat ca a vizitat ilegal teritorii ocupate pentru a participa la festivalul international de poezie "Poetul - mesager al pacii", in perioada 16-18 octombrie 2012.

Lista include 335 de persoane. Intre ele se afla si soprana Monserrat Caballe, in urma vizitei pe care aceasta a facut-o in enclava Nagorno-Karabah, zona in care au mers majoritatea celor care apar pe aceasta lista.

Conflictul din Nagorno-Karabah dateaza din februarie 1988, cand aceasta regiune autonoma cu populatie majoritar armeana si-a anuntat intentia de a se separa de Azerbaidjan. Acest demers a provocat confruntari intre trupele armene si cele azere, in urma carora Baku a pierdut controlul asupra regiunii, potrivit RIA Novosti, citat de Agerpres.