Peste 100.000 de britanici au semnat, pana in prezent, o petitie impotriva masurii de ridicare a restrictiilor de pe piata muncii pentru romani si bulgari, numar suficient de semnaturi pentru o eventuala dezbatere organizata de Camera Comunelor, scrie Daily Express.

In urma cu cateva zile, ministrul Muncii si Pensiilor Iain Duncan Smith a recunoscut ca afluxul de imigranti din cele doua tari ar putea trimite in criza Regatul Unit.

Petitia a fost realizata de Michael Fisher si solicita ministerului de interne sa "opreasca migratia in masa din Bulgaria si Romania in 2014, cand restrictiile asupra imigratiei sunt ridicate. Cer guvernului suspendarea acestei masuri pentru inca cinci ani si ca guvernul sa renegocieze legile migratiei in cadrul UE."

Orice petite care are cel putting 100.000 de semnaturi trebuie trimisa la o comisie din Camera Comunelor pentru o posibila dezbatere parlamentara.

Semnaturile au fost stranse din noiembrie pana acum, pe internet.

Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat ca alocarea unui spatiu de dezbatere in parlament se ia in considerare in cazul in care un parlamentar face presiuni in acest sens.

"Acesta este un nou indiciu al puterii opiniei publice cu privire la riscul unui aflux semnificativ de cetateni din Romania si Bulgaria anul viitor", a declarat Sir Andrew Green de la think-tank-ul MigrationWatch.

Parlamentari si activisti au cerut marti actiune din partea ministrilor pentru a proteja Marea Britanie de un alt val de turisti al "beneficiilor sociale".

Ministrii britanici insista ca lucreaza la norme stricte privind asistenta sociala pentru a-i opri pe imigranti sa obtina acces imediat la beneficii, pentru a reduce motivatia de a veni in Marea Britanie. Dar exista temeri ca acest lucru va duce la un alt val de imigratie in masa similar cu cel survenit atunci cand Polonia si alte sapte tari est-europene au aderat la UE in 2004.