Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, afirma, intr-un drept la replica catre Daily Express, ca statisticile Politiei Metropolitane indica o infractionalitate in randul locuitorilor britanici de 9,16%, fiind mai mare decat procentul de 7,9% aferent romanilor din Regatul Unit. Daily Express mentionase in editia electronica de miercuri, intr-un articol intitulat "Cum ne terorizeaza strazile infractorii romani", ca imigrantii romani din Marea Britanie ocupa locul doi, dupa polonezi, in privinta arestarilor pentru comiterea de infractiuni in aceasta tara, potrivit unor date obtinute de la Politia Metropolitana in baza legii accesului la informatii de interes public.

Ion JingaFoto: Agerpres

Potrivit publicatiei, "date socante" arata ca Politia Metropolitana a efectuat in ultimii cinci ani 27.725 de arestari in randul imigrantilor romani pentru infractiuni care includ violuri si crime, in contextul in care, in prezent, in Marea Britanie traiesc 68.000 de imigranti romani. Dupa deschiderea frontierelor, prevazuta anul viitor, aceasta rata - de aproximativ unu din trei imigranti romani arestati pentru infractiuni - ar putea creste, apreciaza Daily Express.

"Infractionalitatea trebuie abordata ca un fenomen, dar nu legata de etnie sau nationalitate", afirma Jinga in dreptul la replica publicat pe site-ul Ambasadei Romaniei la Londra.

El arata ca datele Politiei Metropolitane trebuie interpretate corect. "In primul rand, raportul Politiei Metropolitane vorbeste despre ᅡsuspecti de infractiuniᅡ, care nu au fost neaparat si condamnati. Apoi trebuie facuta distinctie intre numarul de persoane arestate, cei condamnati si cei detinuti. Potrivit statisticilor oficiale, un numar total de 5.485.164 infractiuni au fost comise in Anglia si Tara Galilor in 2012, iar instantele britanice au dat in acelasi an 9.450 de condamnari impotriva unor cetateni romani, care reprezinta 0,17% din numarul total de infractiuni comise. Insa, din cei 9.450, la sfarsitul lui 2012 numai 624 de cetateni romani erau detinuti in Marea Britanie, cifra incluzand si pe cei condamnati anul anterior", argumenteaza ambasadorul Jinga.

El arata si ca numarul de 9.450 de condamnari e aferent pentru 7,9% dintre membrii comunitatii romanesti din Marea Britanie daca e luata in considerare o "prezenta romaneasca de aproximativ 100.000-120.000 de persoane". "Daca luam in seama ca in multe cazuri e vorba de persoane care au fost condamnate de mai multe ori pe durata aceluiasi an, aceste 9.450 de condamnari au fost pronuntate impotriva unui numar mult mai redus de infractori romani. Ca sa tinem cont de proportii, la 60 de milioane de locuitori din Regatul Unit sunt aproape 5,5 milioane de infractiuni, rata totala a infractionalitatii fiind de 9,16%, care este ceva mai mare decat cea din randul romanilor de de 7,9%", subliniaza Jinga.

De asemenea, el arata ca trebuie avut in vedere si ca infractorii romani din Marea Britanie au fost implicati mai ales in infractiuni cu gravitate redusa (64% din total fiind furturi), iar criminalitatea de risc inalt este foarte redusa in randul romanilor, fiind numai 10 romani arestati ca suspecti de crima in ultimii cinci ani.

"Cifrele interpretate incorect pot alimenta retorica anti-imigratie si teama de un nou val de straini din Europa. Deoarece restrictiile de munca pentru romani si bulgari vor fi ridicate la sfarsitul anului, ei au devenit tintele pentru aproape toate dezbaterile referitoare la imigratie. Acest context este un fel de ᅡfurtuna perfectaᅡ, fiind indeplinite toate conditiile pentru a fi victime, dar este absolut nedrept si nemeritat pentru romanii si bulgarii care locuiesc deja in Marea Britanie si isi aduc contributia onesta si, as spune, importanta la bunastarea tarii gazda", mentioneaza ambasadorul Romaniei.

El mai arata si ca datorita "cooperarii excelente" dintre Politia Metropolitana si autoritatile romane, concretizata prin vizita in Romania a comisarului Bernard Hogan-Howe si prezenta a 10 politisti romani timp de trei luni in Mare Britanie, "a fost descurajata substantial infractionalitatea romaneasca din Londra si Regatul Unit".

Potrivit articolului din Daily Express, datele statistice mentionate "submineaza asigurarile oferite de oficiali romani, potrivit carora Marea Britanie nu are de ce sa se teama in urma unei diminuari a controalelor la frontiera".

Aceleasi date arata ca politia britanica a efectuat aproximativ 35.000 de arestari in randul imigrantilor polonezi, din 2008 si pana in prezent, aproximativ 600.000 de imigranti polonezi traind, in prezent, in Marea Britanie.

Datele Politiei Metropolitane arata ca 27.725 de suspecti romani au fost arestati in legatura cu 142 de violuri, zece crime, 666 de infractiuni de natura sexuala, 303 jafuri, 1.370 de spargeri si 2.902 de infractiuni savarsite cu violenta.

Cele 34.905 arestari operate in randul imigrantilor polonezi la Londra vizeaza 84 de crime, 129 de violuri, 866 de infractiuni de natura sexuala, 480 de jafuri, 2.094 de spargeri si 7.500 de infractiuni savarsite cu violenta, potrivit aceleiasi surse. Imigrantii lituanieni ocupa locul al treilea, arata aceleasi date, cu peste 18.500 de arestari, urmati de nigerieni (15.600), indieni (15.200), jamaicani (14.072), irlandezi, somalezi, portughezi si pakistanezi.

Daily Express mai noteaza ca date recente arata ca numarul romanilor aflati in inchisori britanice a crescut cu aproximativ 40%, de la 454 in septembrie 2011 la 624 anul trecut. Contribuabilii britanici platesc, deja, peste 100 de milioane de lire sterline (peste 115,6 milioane de euro) pe an, pentru a finanta cei aproximativ 2.400 de est-europeni aflati in prezent in inchisori, o rata de 42.000 de lire sterline (peste 48.500 de euro) de detinut.

Potrivit publicatiei, imigrantii romani sunt responsabili totodata de 92% din fraudele comise la bancomate in Marea Britanie.