Unsprezece persoane arestate marti in taberele de romi din regiunea pariziana si suspectate ca fac parte dintr-o retea care obliga prin metode violente copii sa fure in Paris au fost puse sub acuzare, a anuntat vineri parchetul din Paris, citat de AFP.

Cei 11 au fost inculpati pentru "provocarea directa a minorilor sa comita crime si delicte" si "participarea la asociatie criminala", a explicat parchetul.

Sase dintre ei au fost arestati preventiv. In acest dosar, alte teri persoane au fost arestate marti in Romania.

Executia mandatelor europene de arestare "ar trebui sa permita transferul in Franta in perioada urmatoare a celor trei persoane vizate", a precizat parchetul.

Ancheta a inceput in august 2011 si a fost incredintata brigazii pentru protectia minorilor, dupa ce s-a constatat "o recrudescenta a furturilor de telefoane mobile (...) cu o similitudine a modului de operare".

Dar foarte repede anchetatorii au descoperit "o structura foarte organizata, atat in Franta cat si in Romania, demonstrand exploatarea in sistem de clan a minorilor pentru a comite furturi repetate si sistematice", a adaugat parchetul.

Fiecare copil trebuia sa fure doua sau trei telefoane de tip smartphone si unu sau doua portofele zilnic.

Daca nu reuseau, copii erau hartuiti, batuti (lovituri de curea sau de pumni) si privati de hrana si ingrijire, a precizat parchetul.

Unul dintre minori a estimat ca intr-un semestru reusea sa fure bunuri in valoare de 70.000 de euro.

Aceasta retea aduce aminte de o alta care a afectat Parisul in urma cu cateva luni, reteaua "Hamidovici", condusa de un barbat din fosta Iugoslavie.

Reteaua "Hamidovici" a fost dezmembrata partial in 2012. Brutal, acesta forta tinere fete sa fure, in principal in metroul parizian. Banda era responsabila, potrivit unei surse din politie, de circa 75% din jafurile comise in metrou.