Politia franceza a dezafectat luni dimineata o tabara in care locuiau ilegal peste 70 de romi de-a lungul caii ferate din Evry, in regiunea pariziana, oras condus pana in iunie de ministrul de Interne Manuel Valls, relateaza AFP.

Incarcati cu valize, saci de plastic, genti si acordeoane, romii, printre care multi copii mici, au parasit zona incercuita de fortele de ordine.

Potrivit Asociatiei de solidaritate din Essonne cu familiile romane de romi (Asefrr), 72 de persoane traiau in corturi de patru luni de-a lungul caii ferate RER, in spatele unui spital dezafectat.

Ordinele de expulzare semnate de primarul socialist din Evry, Francis Chouat, au fost transmise romilor sambata.

Situatia sanitara din aceasta tabara ilegala era "insuportabila", a afirmat luni, la postul de radio Europe 1, ministrul de Interne Manuel Valls, care a fost primarul acestei localitati pana in iunie.

Valls a anuntat ca il va insoti pe ministrul delegat pentru Afaceri Europene Bernard Cazeneuve in Romania, in septembrie. "Vreau sa inteleg de ce politici de insertie puternice nu sunt aplicate in aceste tari" din care provin romii, a spus el.

Guvernul francez a decis miercuri, 22 august, sa relaxeze conditiile de acces pe piata muncii pentru romani si bulgari, fara a ridica insa total restrictiile pentru cetatenii celor doua state. Executivul din Hexagon a anuntat ca aceasta relaxare a accesului pe piata fortei de munca se va realiza prin implementarea a doua masuri:

1. eliminarea impozitului pe care angajatorii trebuie sa il plateasca in cazul in care incheie contracte cu muncitori romani si bulgari

2. majorarea numarului de meserii accesibile pentru lucratorii din Romania si Bulgaria (in acest moment sunt accesibile pentru acestia 150 de meserii)

Potrivit Medecins du Monde, 15.000 de romi traiesc in Franta.