Cosmin Marius Motoi este unul din cei mai buni elevi din orasul sau, Tivoli, de langa Roma. La examenul de maturitate, echivalentul bacalaureatului in Italia, a obtinut nota maxima: 100 de puncte din 100. S-a clasificat, astfel, primul, din toti absolventii Liceului E. Fermi, cu profil de contabilitate.

Cosmin este mandria mamei sale, care in Italia lucreaza ca "badante" (ingrijitoare), dar si a profesorilor care l-au incurajat si apreciat mereu. "Premiu dupa aflarea rezultatelor? Mama mi-a dat o suma de bani, cu care am putut sa merg in excursie cu colegii la Budapesta".

Una din persoanele care s-au bucurat cel mai mult de rezultatele lui Cosmin este profesoara lui de informatica, Nicolina Amici, care este si directoarea adjuncta a Liceului E. Fermi. "Ne asteptam la asemenea rezultate, pentru ca stim cum a invatat Cosmin, mereu. Profesorii au apreciat atat lucrarile lui scrise, cat si dizertatia orala. A sustinut cu stralucire examenele, care au fost dificile, el este mandria noastra".

Profesoara Amici a avut ocazia sa-l cunoasca bine pe Cosmin, indrumandu-l timp de 2 ani: "Imi amintesc ca la inceput nici nu voia sa aleaga informatica, nu era sigur. L-am intrebat daca ii place matematica, mi-a raspuns afirmativ, si i-am spus ca va avea de-a face cu aceleasi principii. Apoi, s-a indragostit de informatica si il foloseam ca si meditator pentru ceilalti colegi ai sai. Intr-o zi, cativa elevi mi-au spus ca vor sa ridice o statuie in fata liceului. Am intrebat pe cine ar trebui sa reprezinte statuia, mi-au raspuns ca vor un monument cu Cosmin. E o gluma, dar arata cat de atasati au fost colegii de el, pentru ca are o inima mare, e generos, asa a fost dintotdeauna".

Cosmin este un baiat cu capul pe umeri: simplu, modest, dar hotarat: ne povesteste cum a reusit sa obtina nota maxima la bacalaureat, dar si ce planuri de viitor are.

A venit in Italia la sfarsitul clasei a opta, in 2008. Gimnaziul l-a terminat in localitatea Tamaseni, de langa Roman, in judetul Neamt. "E adevarat, la inceput mi-a fost mai greu, nu stiam decat cateva cuvinte in limba italiana. M-au ajutat mama si mai ales bunica mea, prima din familie care a venit in Italia, la munca. Am urmat si un curs pentru straini si in toamna m-am inscris la liceul cu profil stiintific din localitate".

Initial, Cosmin a fost ajutat si de Gabriela Anusca, fosta profesoara de limba romana si franceza la Liceul Pedagogic din Blaj, stabilita in Italia de peste 20 de ani. Gabriela Anusca lucreaza acum la un centru de plasare a fortei de munca, dar si-a redescoperit vocatia didactica, atunci cand l-a cunoscut pe Cosmin, care abia venise din Romania.

"Nu era hotarat cu privire la profilul liceului, initial s-a inscris la un liceu cu profil stiintific, apoi s-a transferat la cel cu profil de contabilitate. L-am ajutat cu limba franceza, asa am avut ocazia sa-mi dau seama ca este un elev model", ne spune Gabriela Anusca.

Primul an a fost unul de acomodare, dar din anul al doilea, Cosmin a inceput sa se remarce prin notele mari pe care le-a obtinut: "In ultimii trei ani de liceu, am avut mereu media 9", ne spune tanarul, ale carui materii preferate au fost in ordine: "informatica, economia, matematica, urmate de drept si istorie".

Desi era cel mai bun din clasa, Cosmin a legat prietenii stranse cu colegii lui, atat romani, cat si italieni. "Nu, nu am fost un tocilar, pur si simplu am stiut si am invatat cum sa-mi organizez bine timpul".

Organizarea timpului prevedea, mai ales in timpul vacantei, si un job: "Am fost chelner si mai dadeam si meditatii colegilor mei".

Planuri de viitor? Bineinteles, inscrierea la facultate. Din toamna intentioneaza sa se inscrie la Facultatea de Economie din cadrul Universitatii "La Sapienza" din Roma. Vrea sa studieze sistemul bancar si pietele financiare.

Desi se va forma profesional in Italia, si-ar dori sa lucreze, in viitor, si in Romania: "Imi imaginez un viitor impartit intre Romania si Italia. As vrea sa fac ceva util si pentru tara mea, atat acolo, cat si aici. Multi vorbesc urat de romani, nu prea avem o imagine frumoasa, de aceea noi am putea folosi propriile capacitati si succese pentru a imbunatati imaginea comunitatii".

Cosmin urmareste evenimentele din Romania pe internet si a vazut si rezultatele obtinute de elevii romani la BAC. "Nu se pune accent pe scoala, pe invatatura. E si din cauza sistemului, a societatii. Poate si din cauza unor profesori, care nu ii incurajeaza pe tineri. Unii cred ca pot face ceva in viata fara sa invete. Da, poate unii vor avea norocul sa reuseasca. Dar cei mai multi nu au si nu vor avea prespective".

Nu mai exista nici severitate, mai spune Cosmin: "Aici, in Italia, odata ce ai intrat in scoala, nu mai poti iesi decat la sfarsitul orelor de clasa. Daca lipsesti, ai nevoie de o invoire sau de o declaratie pe proprie raspundere, chiar daca esti major".

L-am intrebat pe Cosmin ce crede despre romanii din tara, care ii critica sau ii ironizeaza pe emigranti, numindu-i "capsunari". "Cred ca au plecat cei care au avut curajul sa ia viata de la capat. Cu siguranta, si pentru mama, care acum lucreaza ca badante, a fost greu. Poate ar fi vrut sa faca altceva. Dar nu a fost vorba de ce putea face, ci de ce loc de munca a putut gasi mai usor. Fiecare are o sansa in viata si este dator sa incerce sa-si gaseasca propria strada".