Guvernul norvegian de centru-stanga intentioneaza sa introduca in Parlament o propunere de lege care sa permita politiei sa expulzeze cersetorii straini suspectati ca fac parte din grupari organizate sau ca sunt victime ale traficului de persoane. Propunerea este o reactie la numarul mare de cersetori veniti in ultimii ani in Norvegia, in special din Romania, relateaza site-ul Views and News from Norway, citat de Mediafax.

Legea care interzicea cersitul a fost abrogata in 2006, iar din 2007 au inceput sa apara numerosi cersetori din Romania si Bulgaria.

Plangeri au fost inregistrate chiar de atunci, in special in legatura cu cersetorii romani, considerati de multe ori agresivi si membri ai unor retele organizate.

Cotidianul Aftenposten a anuntat vineri ca noua lege care urmareste expulzarea cersetorilor controlati de retele organizate va fi inaintata spre sfarsitul anului. Ministrul Justitiei Grete Faremo a subliniat ca cersitul va ramane in general legal si ca noua lege nu va face discriminare intre norvegieni si ceilalti.

Ea a recunoscut ca politia va trebui sa supravegheze atent cersetorii pentru a descoperi indiciile unui trafic de fiinte umane sau al unei retele de cersetorie organizata. Pentru moment nu este clar cum ii va urmari pe cei banuiti ca ar fi in spatele unor astfel de infractiuni.