Pentru al doilea an consecutiv, o romanca de etnie roma, Cristina Dimitru, a fost premiata la concursul pentru cei mai buni ucenici din Franta, tara in care traieste, fara acte, de peste sase ani, relateaza AFP.

Cristina, in varsta de 18 ani, si care a petrecut peste 18 luni intr-o caravana, fara apa si curent electric, dupa sosirea sa din Romania la Nantes (vest) in 2005, impreuna cu familia, inainte de a beneficia de conditii mai bune de viata, a primit joi medalia la Senatul din Paris.

Dar, la fel ca si Linda Mihai, 21 de ani, care a fost premiata la editia din 2010 a concursului, nici Cristina nu are acte.

"Chiar daca am muncit mult, nu pot sa-mi gasesc un loc de munca sau sa obtin permisul de rezidenta, sau sa cer o bursa pentru a ma inscrie la Bacalaureatul profesional", a spus tanara, intr-un interviu acordat AFP.

Toate cererile efectuate de familia Cristinei - parintii lucreaza acum ca muncitori sezonieri in gradinarit si locuiesc intr-un apartament - au fost respinse de autoritatile franceze.

In ciuda a doi ani in care si-a intrerupt studiile, din 2005 pana in 2007 si a timpului necesar pentru a invata limba, Cristina a reusit sa arda etapele si s-a inscris direct in clasa a 4-a de colegiu, in 2007.

La liceul Leonard de Vinci din Nantes, unde a obtinut in iunie 2011 CAP (diploma primului nivel in liceul profesional), ea i-a impresionat pe toti. "Este o tanara femeie extrem de voluntara, care are o dorinta de integrare foarte puternica", spune profesorul Florine Durand.

"Trebuie subliniata si sustinerea familiei Cristinei, care si-a dorit foarte mult ca o tanara fata a acestei culturi sa poata obtine aceasta diploma si independenta sa", a subliniat Durand.

Prefectura Loire-Atlantique a precizat joi dimineata ca studiaza dosarul tinerei.