Mii de protestatari, in mare parte agricultori, au manifestat joi in fata Camerei Deputatilor din Roma impotriva finantarii din partea statului italian a "branzei italiene" produsa in Romania. Protestul face parte dintr-o campanie de amploare pentru apararea brandului "Made in Italy".

Manifest impotriva branzei Made in Italy produsa in RomaniaFoto: Hotnews

Initiativa apartine organizatiei "Coldiretti"- care reuneste agricultorii italieni la nivel national, si a fost sustinuta de sute de primari si reprezentanti ai asociatiilor de consumatori si ecologiste, care s-au alaturat manifestantilor.

Principala tinta a protestatarilor este branza facuta in Romania si vanduta drept produs italian autohton. "Italienii finanteaza branza de tip pecorino, dar romaneasca" - a fost unul din sloganurile protestatarilor, care au declansat o adevarata campanie in apararea produselor alimentare "made in Italy".

In ultimii ani, statul italian a contribuit, prin fonduri publice, la sustinerea productiei unor alimente traditionale, care in loc sa fie prelucrate integral in Italia, sunt aduse din Romania.

In vizorul "Coldiretti" a intrat societatea romaneasca "Lactitalia", cu 69,5% capital privat italian. Restul de 29,5% apartine societatii de stat Simest, controlata de Ministerul Dezvoltarii Economice din Italia. "Lactitalia" ar beneficia astfel, direct, de subventii de stat pentru promovarea produselor italiene originale.

Reprezentantii "Coldiretti" au expus in fata jurnalistilor mostre de produse "traditionale" italienesti- cascaval "cacciotta" si "pecorino", facute insa in Romania.

"Iata un exemplu edificator de cum statul favorizeaza delocalizarea si, in acest mod, face concurenta neloiala directa producatorilor italieni, exploatand valoarea brandului "Made in Italy", care este adevaratul patrimoniu al tarii noastre, dar este deseori banalizat, uzurpat si copiat", a spus Sergio Marini, presedintele Coldiretti.

Potrivit organizatiei, mutarea productiei in Romania a creat un prejudiciu enorm italienilor care lucreaza in industria branzeturilor, nu doar la nivelul brandului.

"Am pierdut 300.000 de locuri de munca anul trecut, din cauza faptului ca statul nu apara brandul "Made in Italy", iar cele mai mari pierderi s-au inregistrat in sectorul agroalimentar, unde ele pot fi cuantificate la o suta de miliarde de euro anual, in venituri neincasate"- a mai declarat Marini, citat de Corriere della Sera.

Protestatarii au cerut interzicerea prin lege a oricarei forme de finantare publica a produselor contrafacute, realizate in strainatate si care le imita pe cele autohtone.

Batalia pentru apararea branzeturilor "made in Italy" a inceput in 2010 si, initial, s-a indreptat impotriva producatorilor de branza care folosesc lapte adus din Romania, in loc de cel national. Laptele romanesc este folosit pentru producerea unor branzeturi traditionale, cum ar fi "pecorino romano" sau cel produs in Sardinia, alimente care beneficiaza de protectia din partea Uniunii Europene ca branduri autentice italiene.

In 2010, mai multi mici fermieri din Sardinia, Lazio, Sicilia, Toscana si Umbria au manifestat in fata Ministerului Agricultorii de la Roma, dupa ce s-a descoperit ca o fabrica din Romania, cu proprietari italieni, comercializa in Statele Unite branza facuta din lapte mioritic sub numele de "pecorino romano".

"Pecorino romano" beneficiaza de un certificat comunitar si de denumirea DOP "Denominazione di Origine Protetta " din 1996, ceea ce inseamna, potrivit legislatiei europene, ca nimeni nu poate face acelasi tip branza in afara producatorului atestat.

La "razboiul" in apararea brandului de tara au aderat deja peste 2200 de municipalitati, 12 regiuni, 41 de camere de comert locale si alte numeroase organizatii de producatori, care au adoptat rezolutii prin care cer sprijinul autoritatilor nationale - reunite intr-o adevarata "Alianta pentru made in Italy".