Chiara Schirosi, autoarea unei carti dedicate Romaniei (“E se”- Si daca), ia pozitie impotriva tonului cu care jurnalistii italieni vorbesc despre romani. “Ajunge cu comentariile rasiste si cu perpetuarea imaginii negative si total neadevarate legata de romanii din Italia”, spune Chiara Schirosi, care a lansat o adevarata campanie online in favoarea comunitatii de romani. Si nu este singura: mai multi italieni, indragostiti de Romania, au luat pozitie alaturi de ea.

Chiara SchirosiFoto: Hotnews

“Da, recunosc, rabdarea mea a ajuns la o limita, am hotarat sa nu mai tac si sa iau pozitie, ori de cate ori se arunca cu noroi pe imaginea romanilor”- spune tanara scriitoare.

“Picatura care a umplut paharul” a constituit-o chiar un articol despre o romanca acuzata de furt, postat pe un site local de stiri. Cititorii site-ului s-au intrecut in comentarii rasiste la adresa intregii comunitati: nu au lipsit injuraturile, obscenitatile si amenintarile destinate romanilor. Redactia portalului de stiri nu a moderat acele comentarii, lasandu-si cititorii sa se dezlantuie.

“Dupa ce am citit acel articol am sunat la redactie si am cerut ca sa fie sterse comentariile cu caracter xenofob la adresa romanilor. Mi s-a raspuns ca nici nu au bagat de seama, ceea ce este, evident, o minciuna. Mi-au promis ca vor sterge comentariile, dar am vazut ca nu au facut-o. Atunci am postat si eu un comentariu, in care le-am atras atentia ca nu au moderat respectivele luari de pozitie, asa cum au promis la telefon. In schimb, cea cenzurata am fost eu! Pana la urma, in loc sa stearga comentariile incriminate, au inlocuit jignirile si injuraturile cu “xxx”, dar au lasat rabufnirile de ura ale comentatorilor”, ne povesteste Chiara. “Din pacate, acest fel de articole care instiga la anumite sentimente de intoleranta fata de romani nu sunt deloc rare. Nu fac decat sa intareasca acele prejudecati nefondate cu privire la romani. Implicit, acele publicatii nu fac decat sa-si deterioreze in timp propria imagine si credibilitate”.

Indragostita de limba romana, dar si de tot ce e legat de tara noastra, Chiara spune ca se considera doar pe jumatate italianca. “Romanii m-au primit printre ei ca pe o sora, iar sufletul meu este impartit, de fiecare data cand merg in Romania, e ca si cum imi recapat energia vitala”.

Chiara Schirosi ia apararea romanilor

Chiara Schirosi ia apararea romanilor

Foto: Hotnews

De aceea, nu a ezitat sa critice emisiunea de pe La7, in care Serena Dandini - “o jurnalista pe care, de altfel, o respect mult”- a prezentat o sceneta in care romancele sunt prezentate intr-o lumina “deloc magulitoare”. “O imagine care, pur si simplu, nu reflecta realitatea. Nu este adevarat ca starneste rasul, pentru ca nu este prezentata un model al femeii romance care vine sa lucreze in Italia. E mai degraba o paiata, care reflecta exact acele stereotipuri pe care trebuie sa le evitam si sa le combatem”, sustine Chiara Schirosi, care a criticat sceneta chiar pe pagina de Facebook a emisiunii.

“Satira are rostul ei: dar in contextul actual, in care exista deja probleme de comunicare, iar imaginea pe care o au romanii in Italia este si asa distorsionata, a prezenta acel personaj grotesc inseamna a arunca gaz pe foc. Autorii emisiunii ar fi putut alege o alta maniera de a calma apele, aratand romanii asa cum sunt”.

Autoarea cartii “si daca” sustine ca, in prezent, italienii continua sa aibe o imagine negativa despre romani: “E o perioada de stagnare, ceea ce este intr-un fel si mai preocupant. Pentru ca romanii continua sa se integreze in societatea italiana, demonstreaza ceea ce sunt, dar nu sunt apreciati asa cum ar trebui sa fie. E ca si cum o comunitate intreaga striga in tacere, dar nu este ascultata. E trist”.

Ce se poate face pentru a arata adevarata fata a romanilor? “Eu fac ceea ce pot, la nivel personal, insa imi dau seama ca trebuie sa existe o vointa de schimbare in fiecare dintre noi, italienii. Sa ne amintim ca si noi am fost tratati prin prisma stereotipurilor negative, cand am emigrat”. In jurul Chiarei s-a format un grup de italieni si romani care gandesc la fel: “Gianni, Ruxandra si multi altii, ma sustin si am avut placerea sa aflu ca volumul meu i-a facut pe multi sa descopere o alta fata a Romaniei”.

Chiar daca, recunoaste Chiara, dragostea ei declarata pentru Romania a facut-o sa aiba parte de critici si de atacuri din partea propriilor conationali. Acele critici, insa, dupa cum ea insasi spune, nu au facut decat sa se simta si mai inversunata in lupta ei - “de romanca”- cu prejudecatile italienilor.

Chiara Schirosi este traducatoare si lucreaza ca interpret la Ministerul Agriculturii de la Roma. In 2010 a publicat volumul “E se…”. Cartea prezinta calatoriile Chiarei in Romania si cuprinde numeroase fotografii realizate de autoare.