Preasfintia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop ales al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Romane Unita cu Roma Greco-Catolica, a devenit joi, la varsta de 39 de ani, cel mai tanar episcop catolic din lume, anunta Agerpres. El a fost hirotonit la Roma, in Biserica 'Santi Biagio e Carlo ai Catinari', in prezenta Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale din Vatican, precum si a numerosi episcopi si prelati din Romania si din strainatate.

"Episcopul Claudiu Lucian Pop a fost ales de catre Sinodul Bisericii Greco-Catolice din Romania, fiind proclamat de catre Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea si de catre Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Preafericitul Lucian Muresan, ca Episcop titular de Mariamme, pe data de 21 noiembrie 2011", a transmis preotul Adin Pop, de la Biroul de presa al Mitropoliei Blaj, prin intermediul unui comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, parintele Claudiu Lucian Pop s-a nascut la 22 iulie 1972, in localitatea Piscolt din judetul Satu-Mare.

"In formarea sa religioasa si umana, a contribuit, alaturi de parinti, bunicul matern, preotul greco-catolic Victor Vancu, in clandestinitate. Ulterior, prin bunavointa si increderea Preasfintitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, in anul 1991 a obtinut o bursa de studii la Roma, din dorinta de a explora orizontul spiritului uman, fiind hirotonit preot la 23 iulie 1995", se mai arata in comunicat.

In Cetatea Eterna, episcopul a studiat la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi la Universitatea Pontificala Gregoriana, obtinand Licenta in Teologie Spirituala (1998) si doctoratul in anul 2006. Intre anii 2001 si 2007 a fost rector la Misiunea Greco-Catolica din Paris.

Ulterior, la cererea Arhiepiscopului Major si a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Romane, a fost numit de catre Congregatia pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului Pontifical 'Pio Romeno' din Roma.