Televiziunea franceza Canal Plus a prezentat, zilele trecute, in cadrul emisiunii satirice Les Guignols de l'Info, un discurs tinut de o marioneta ce il infatiseaza pe presedintele Sarkozy, discurs in care este salutata "expulzarea" unui militar roman imaginar, prezentat ca "ucis in Afganistan". "Cuvantul" ii este dat apoi unei marionete care il imita pe ministrul francez de Interne, care spune: "Pentru a incheia aceasta ceremonie as vrea sa ma adresez si eu curajosilor nostri eroi si sa ii asigur ca se vor indrepta spre locul de veci inconjurati de ai lor. Caporalul Popescu, impreuna cu alti 24 de romi, in cursa Paris-Bucuresti, de la ora 14.30 ", in timp ce imaginile arata cum sicriul soldatului roman imaginar este purtat spre o ambulanta, potrivit Mediafax.

Momentul satiric incepe cu marioneta lui Nicolas Sarkozy, care aduce un omagiu soldatilor francezi ucisi in Afganistan, iar apoi spune: "Caporal Popescu si combatantul Djabira, voi care ati parasit Romania si Nigerul natale pentru a servi tara noastra sub gloriosul stindard al Legiunii straine, Franta va este etern recunoscatoare".

Cuvantul este luat, apoi, de o marioneta ce il parodiaza pe Claude Gueant, ministrul francez de Interne, care spune: "Pentru a incheia aceasta ceremonie as vrea sa ma adresez si eu curajosilor nostri eroi si sa ii asigur ca se vor indrepta spre locul de veci inconjurati de ai lor. Caporalul Popescu, impreuna cu alti 24 de romi, in cursa Paris-Bucuresti de la ora 14.30 ". Acelasi lucru se intampla si in cazul cetateanului din Niger, insotit de alte 57 de persoane "de culoare".

"Iertati-mi emotia, dar odata cu aceasta plecare, numarul strainilor expulzati din Franta in acest an depaseste pragul simbolic de 20.000. Aceasta cifra ne da speranta ca vom atinge obiectivul nostru istoric de 30.000 de persoane conduse la frontiera. Traiasca Republica, traiasca Franta si zbor placut", incheie ministrul francez, in timp ce ambulantele parasesc zona in acordurile imnului national al Frantei.

Citeste si analiza RFI despre emisiunea de satira Les Guignols de l'Info