România va achiziționa un batalion de tancuri Abrams printr-un acord Guvern la Guvern (G2G) cu Statele Unite, a confirmat generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente. Tancurile vor fi dotate cu echipamente moderne după specificațiile cerute de Armată, a spus oficialul MApN care a explicat și de ce a fost ales acest tip de tanc.

Tanc M1A2 AbramsFoto: DVIDS

„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a spus generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, invitat la podcastul „Observatorului militar”.

N.r. - Merită precizat faptul că, în actuala configurație a armatei, un batalion de tancuri ar număra 54 de unități, dar detaliile încă lipsesc în ceea ce privește cu exactitate despre câte tancuri discutăm, ce versiune Abrams și la ce preț.

„În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie „Ok, iau un tanc vechi”, fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecție și echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi”, oficialul MApN.

De ce a fost ales tancul Abrams? „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a spus Incicaș.

În mai 2022, la Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), americanii de la General Dynamics au prezentat tancul Abrams ca o variantă pentru România, iar Armata americană a adus un tanc la display, împreună cu echipajul său.

De precizat că General Dynamics deja operează în România un joint-venture prin care construiește în București transportoarele blindate Piranha 5, un vehicul de luptă pentru care turelele, tunurile, mitralierele și mortierele sunt deja construite în România de alte companii precum Elbit.

Pe lângă mesajele afișate la standul General Dynamics, pe platforma Romaero armata americană a expus un tanc M1A2 Sepv2, unul dintre cele mai moderne tancuri ale armatei SUA în prezent.

„Noi îl folosim ca principalul tanc de luptă, este foarte mobil și are un sistem foarte avansat de control al focului. Are un echipaj format din patru oameni, un tun de 120 de mm cu diferite tipuri de muniție, dar și trei mitraliere de tipuri diferite”, a detaliat sergentul american Jesse Boell pentru HotNews.ro.

„Tancul acesta e folosit în medii diferite. L-am folosit în zone diferite din lume, din Asia și Orientul Mijlociu. Reprezintă un sistem de arme foarte eficient. E foarte mobil, are o protecție balistică foarte bună și e rezistent, dar în același timp e foarte letal, are o foarte mare putere de foc”, a spus sergentul Boell.

Polonia cumpără peste 250 de tancuri Abrams M1A2 modernizate și 116 tancuri Abrams M1A1 - Costul? Aproape 6 mld de dolari

Ministrul Apărării al Poloniei a semnat pe 5 aprilie contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 miliarde de dolari (4,32 miliarde de euro), conform anunţurilor făcute anul trecut.

Potrivit mass-media poloneze, este vorba de 250 de tancuri Abrams în versiunea M1A2 SEPv3, fabricate de grupul american General Dynamics, de 26 de tancuri de depanare Hercules M882 şi de 17 poduri de asalt M1110.

Primele tancuri vor fi livrate Poloniei chiar de anul acesta, iar livrările vor continua până în anul 2026.

În paralel, Polonia a mai semnat un contract cu SUA pentru un lot de 116 tancuri Abrams model mai vechi, M1A1.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Ministerul polonez al Apărării, valoarea noului contract se ridică la 1,4 miliarde de dolari, din care 200 de milioane sunt finanţaţi de partea americană ca parte a ajutorului acordat Poloniei.

VIDEOREPORTAJ HotNews.ro în baza militară Bemowo Piskie din Polonia, acolo unde se antrenează americanii cu tancuri Abrams și blindate Bradley împreună cu militarii britanici, polonezi și români:

Specificațiile Abrams M1A2 SEP V3

Produs: 1999 - prezent

Lungime: 9,77m

Lățime: 3,7m

Înălțime: 2,4m

Viteză maximă: 68 km/h (40km/h offroad)

Motor: Honeywell AGT1500 multi-fuel turbine engine

Putere motor: 1100kW

Capacitate rezervor: 1.900 litri

Autonomie maximă: 425 km

Greutate: 66,8 tone

Tun principal: 120 mm M256A1 (42 de proiectile)

Armament secundar: 1 mitralieră 12,7mm, 2 mitraliere calibru 7,62mm din care una montată coaxial cu tunul principal.

Echipaj: 4 (comandant, operator tun, încărcător, mecanic-șofer)