România și-ar dori să cumpere sistemul defensiv de rachete Iron Dome din Israel, ceea ce ar transforma-o în prima țară europeană care să se doteze cu acest tip de sistem. Informația apare publicată de ziarul israelian Haaretz în interiorul unui articol ce conține și un interviu cu ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu care oficial a refuzat să discute subiectul.

Sistem defensiv de rachete din cadrul Iron DomeFoto: Vadim Lerner, Dreamstime.com
  • „România este foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome de la Israel, spun surse în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dincu, săptămâna trecută în Israel. Dacă se va ajunge la un acord, România, membră NATO, va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul”, scrie jurnalistul Yossi Melman în articolul din Haaretz.
  • În interviul acordat Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare de securitate îmbunătățite cu Israelul. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a spus el, arată publicația.

Iron Dome, sistemul folosit cu mare succes în Israel împotriva loviturilor neghidate de rachete și artilerie

Iron Dome este un sistem defensiv anti-aerian dezvoltat de Israel și care a devenit celebru pentru rolul său de succes împotriva loviturilor de rachete neghidate.

Mai exact, Iron Dome așa cum a fost el folosit de Israel este un sistem de tip C-RAM (Counter rocket, artillery, and mortar) conceput să intercepteze proiectilele neghidate, rachete de tip Grad spre exemplu, obuze și lovituri de artilerie și mortiere.

Pentru rolul de sistem C-RAM, Iron Dome se bazează pe interceptorul Tamir, o rachetă ieftină de produs, cu un cost de circa 40-50.000 de dolari și care face rentabilă folosirea ei contra unor muniții neghidate.

(sursă foto articol: Dreamstime.com)

VEZI ȘI:

Acord Rafael cu Romaero încă din 2018

Iron Dome însă reprezintă umbrela pentru un sistem mult mai mare întrucât poate integra mai mulți interceptori, rachete care pot fi folosite în a intercepta amenințări mai complexe precum rachete de croazieră sau balistice.

Discuia despre achiziția sistemului Iron Dome în România nu e nouă, ea fiind pusă pe tapet într-un fel sau altul de mai multe ori în ultimii 4-5 ani.

În 2018, spre exemplu, Rafael (una din companiile aflate la baza sistemului, alături de Raytheon) a semnat la BSDA 2018 un parteneriat cu Romaero ca, în caz că România ar opta pentru soluția propusă de israelieni, o parte din elemente să fie produse local.

Rafael a adus atunci la Romaero (unde a și afișat și un mare banner pe una dintre hale cu sistemul Iron Dome) sistemul SPYDER pentru apărarea VSHORAD/SHORAD, la care ar vrea să atașeze și interceptorul Tamir, din sistemul Iron Dome.

La standul companiei au fost expuse cele trei tipuri de rachete ce ar urma să fie folosite pe sistemul SPYDER: Tamir (Iron Dome), pentru atacuri C-RAM (Counter rockets, artillery and mortars), Python 5 (Infra Red) pe rază scurtă și I Derby (radar) pe rază medie.

Cele trei rachete prezentate de Rafael în România: Iron Dome (Tamir), Python 5 (Infra Red) și I Derby (radar)