Cea mai mare expoziție de tehnică militară și de securitate din zona Europei de est - Black Sea Defence and Aerospace BSDA 2022 - și-a deschis porțile miercuri la București, pe platforma de la Romaero.

Lansator românesc de HIMARSFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Peste 390 de companii din industria mondială de apărare, aeronautică și securitate, din 33 de țări prezintă în aceste zile la București cele mai noi produse și servicii din portofoliu. Expoziția se derulează între 18 și 20 mai la Romaero Băneasa.

Armata americană a expus cel mai modern tanc de luptă al său

Nu doar firmele au expus produse, ci și forțe armate. Spre exemplu forțele americane au expus un tanc de luptă M1A2 Abrams Sepv3, un blindat 4x4 Oshkosh JLTV, un elicopter multirol Black Hawk și un avion de transport C-130J Hercules.

România a expus lansatorul de rachete HIMARS

Forțele române au expus transportoarele blindate Piranha 5 și Piranha 3, lansatorul de rachete HIMARS, diferite tipuri de blindate, tunurile antiaeriene propulsate Ghepard, tancul TR-85M1 Bizonul și mașina de luptă a infanteriei Jderul.

Totodată, forțele române au expus și două elicoptere Puma, unul în configurația Puma Naval de la Forțele Navale și unul IAR-330 Puma LR al Forțelor Aeriene. Armata a mai expus și un lansator de rachete Hawk, precum și un avion IAR 99 Șoim, model cu care a fost oferită și o reprezentație aeriană deasupra zonei Romaero.

Drona Watchkeeper X ce ar putea fi construită în România

Pe platforma Romaero a mai fost expusă și drona tactică Whatchkeeper X pe care Elbit și Thales au oferit-o Armatei române.

Elbit produce o parte din componentele dronei în țară, dar dacă s-ar semna contractul pentru drone cu Armata română Whatchkeeper X ar putea fi produsă complet în România.

Cum ar putea arăta un F-35 românesc

Lockheed Martin a adus la BSDA 2022 un simulator de cabină pentru F-35, un lansator de rachete antitanc Javelin devenit atât de celebru în timpul războiului din Ucraina, precum și o serie de machete cu avionul de generația a 5-a F-35 cu cocarda României pe el :)

Competiție mare pentru viitoarele blindate 4x4 ale Armatei române

Cea mai interesantă „competiție” de la distanță a fost între diferitele modele de blindate 4x4 expuse la BSDA 2022 de către diferite companii care ar putea fi interesate de viitorul contract de sute de milioane de euro al Armatei române pentru noi vehicule blindate 4x4.

Alte imagini de la BSDA 2022: