Actualizat acum

(P) Iaurtul - alimentul de aur care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica

de Smile Media    
Marţi, 15 septembrie 2015, 8:47 Povestea iaurtului

Mic dejun rapid, gustos si hranitor
Foto: Danone Romania
Iaurtul este un aliment de nelipsit din dieta zilnica. Se spune ca marele conducator mongol Ghinghis Han si-a construit imensul imperiu pe... iaurt, folosindu-l ca hrana si remediu pentru soldatii sai. Venind mai aproape de vremurile noastre, iaurtul si fermentii pe care ii contine au inceput sa fie studiati "doar" de vreo suta de ani. Concluzia: iaurtul este o hrana usoara, cu putine calorii si concentrata in nutrienti esentiali (proteine, calciu, alte minerale si vitamine), un partener de nadejde intr-o alimentatie echilibrata.

  • Iaurtul in lumina reflectoarelor

Parintele imunologiei, Metchnikoff, a dezvoltat o teorie argumentata prin propriile cercetari, conform careia bacteriile lactice ar putea prelungi viata, prin diminuarea impactului negativ al proceselor de putrefactie din intestin, fiind astfel precursor al conceptului de probiotice. Mai tarziu, in 1919, inspirat de teoriile lui Metchnikoff, Isaac Carasso a produs primele iaurturi Danone in Barcelona, cu fermenti selectati din lactate, din colectia Institutului Pasteur. Intr-o perioada in care nu existau antibiotice, Carasso crea o solutie pentru copiii suferinzi de infectii intestinale si de aceea primele iaurturi Danone au fost vandute chiar in farmacii, cu recomandarea colegiului medicilor din Barcelona.

Un secol mai tarziu, in zilele noastre, iaurtul isi mentine reputatia de aliment sanatos, fiind unul dintre primele alimente recomandate in procesul de diversificare a alimentatiei la copii. Stim azi ca iaurtul are densitate nutritionala foarte buna, fiind purtator al unor nutrienti importanti pentru sanatate, cum ar fi: proteine complete, calciu, potasiu, fosfor, zinc si, in plus, contine bacterii lactice vii, importante pentru echilibrul florei intestinale, "gardian" al sanatatii organismului. De altfel, iaurtul se plaseaza pe locul doi in ierarhia alimentelor benefice pentru sanatate, dense in nutrienti, dupa fructe si legume.

  • Sunt romanii "papa iaurt"?

Conform unui studiu recent, romanii sunt printre ultimii in Europa la consumul de iaurt. Un roman consuma in medie/saptamana 1 produs lactat proaspat (iaurt, sana etc), fata de francezi - 5 produse/ saptamana, bulgari - 3 produse/saptamana sau polonezi - 2 produse/saptamana.

  • Copiii au nevoie de iaurt

Din pacate multi parinti uita ca un copil nu este totusi un mini-adult, ci el are in continuare nevoi specifice de hrana, pentru crestere si dezvoltarea normala a sistemului osos. Asa se face ca in Romania avem inca numeroase cazuri de rahitism carential, cauzat de aportul alimentar insuficient de calciu si vitamina D. Trebuie sa stiti ca lactatele obisnuite contin foarte putina vitamina D. De aceea, pentru bebelusi (a caror hrana se bazeaza exclusiv sau aproape exclusiv pe lapte) medicii recomanda aportul suplimentar de vitamina D (injectabil sau picaturi). Studiul epidemiologic MAMMI (copii 3 - 6 ani) arata ca peste 90% dintre copii au deficit de calciu, aportul mediu zilnic fiind doar 65% din necesar, iar peste 97% dintre copii au deficit de vitamina D, necesara pentru o buna absorbtie intestinala si fixare a calciului in schelet, in cazul acesteia aportul mediu zilnic fiind de numai 25% din necesar. Sa retinem ca, de la nastere la maturitate, acumularea de calciu in sistemul osos (fenomen cunoscut ca "mineralizare") este de doua ori mai rapida decat cresterea in greutate a copilului.

De aceea e nevoie de "investitii" de calciu si vitamina D, mai ales prin consumul de lactate special formulate pentru copii, cu adaos suplimentar de calciu si vitamina D. Este aproape imposibil sa nu poti adapta iaurtul preferintelor si nevoilor de hrana ale copiilor. Rafturile magazinelor au, in multe cazuri, sectiuni speciale cu produse lactate dedicate copiilor, iaurturi sau branzica de vaci, potrivite pentru mic dejun, gustare sau desert. Si, desigur, sa nu uitam ca joaca in aer liber si expunerea la soare sunt foarte importante pentru a beneficia de vitamina D sintetizata in piele.

Stiati ca micul dejun este principala masa a zilei unde se consuma iaurt? Pare incredibil, dar studiile arata ca 17% dintre copiii romani de 3-6 ani nu iau micul dejun. Motivul invocat e graba parintilor de a ajunge la gradinita si apoi la serviciu. Este important sa cream copiilor obisnuinta de a lua micul dejun, o deprindere sanatoasa pentru toata viata. Iaurturile cu cereale insotite de un sandvis sau un fruct, sunt o solutie simpla, gata de consum acasa, pe drum catre gradinita ori scoala sau inainte de inceperea orelor. Si sunt o solutie si pentru micul dejun al parintilor, dat fiind ca exemplul personal al acestora este extrem de important in formarea copiilor.

  • Iaurtul la varsta a treia

O vorba din popor spune ca "omul e de doua ori mic si o data mare".  Prin prisma consumului de iaurt chiar e recomandabil sa se intample asa. Bunicii nostri au organisme sensibile, deseori au tulburari de digestie si probleme dentare. Fiindca se misca mai putin, varstnicii au nevoie de alimente usor de digerat, cu putine calorii, dar hranitoare, asa cum este iaurtul.

Vitamina D si calciul din iaurt contribuie la buna functionare a muschilor, la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. Calciul este important si pentru transmiterea influxului nervos, coagularea sangelui ori pentru functionarea normala a enzimelor digestive, pe cand vitamina D are si rol de sustinere a sistemului imunitar. Asadar, o alimentatie echilibrata, care asigura necesarul de calciu si vitamina D, ne ajuta sanatatea de-a lungul intregii vieti. 

Iata asadar o multime de motive pentru a afirma ca iaurtul este un aliment valoros, cu densitate nutritionala foarte buna si purtator al unor nutrienti importanti pentru sanatate. "Iaurtul este pe locul doi in ierarhia alimentelor sanatoase, dupa fructe si legume, din perspectiva aportului mare de nutrienti si mic de energie. Iata de ce consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate, in toate etapele vietii", spune prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Chiar daca specialistul spune ca e pe locul doi, daca va uitati cu atentie, veti descoperi ca este un aliment de aur, scrie chiar in interiorul sau - iAURt!

5616 vizualizari
  • +1 (1 vot)    
    iaurtul - aliment de aur (Marţi, 15 septembrie 2015, 16:21)

    gavroche [utilizator]

    am consumat cativa ani dimineata iaurt simplu si a fost OK . In momentul in care mi s-a acutizat esofagita de reflux mi s-a recomandat sa reduc drastic consumul de iaurt , fiind aliment acid . Cum rezolv dilema ?
    • +2 (2 voturi)    
      Iaurtul... (Marţi, 15 septembrie 2015, 18:51)

      Lazial [utilizator] i-a raspuns lui gavroche

      Simplu, nu mai consuma acest produs care nu este altceva decat marketing.
    • -1 (3 voturi)    
      Si eu am problema cu "refluxul" (Marţi, 15 septembrie 2015, 23:38)

      Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui gavroche

      ...dar mananc iaurt cu cereale si fructe la fiecare mic dejun.
      Reteta mea este:
      - 4 linguri mari cu cereale;
      - 1 lingura mare cu miez de nuca sfaramat;
      - 1 lingurita de miere;
      - 2 linguri mari de iaurt
      Dupa care se amesteca totul in castronasul in care le servesti, apoi se adauga fructele: smeura (6 buc), capsuni 3( buc) de marime medie taiati cuburi,
      1/2 banana taiata felii, afine dupa gust.
      Pentru a rezolva problema "refluxului", dimineata, imediat dupa ce ma scol, iau 1/2 pastila de 20mg (sau 40mg dupa caz) NEXIUM cu un pahar de apa. Asta, cam 30minute - o ora inainte sa iau micul dejun.
      Si nu mai am probleme de aciditate de ani buni...
      • 0 (0 voturi)    
        Raspuns Danone (Vineri, 18 septembrie 2015, 10:48)

        Erika.Iordache-Danone [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

        Buna ziua!

        Aciditatea stomacala NORMALA este foarte mare (pH intre 1 si 3) si se datoreaza, in primul rand, acidului clorhidric secretat de stomac, al carui rol este sa distruga majoritatea bacteriilor ingerate o data cu hrana si sa contribuie la procesele de digestie a alimentelor.

        Aciditatea iaurtului (pH in jur de 4,3) este cu mult mai mica decat cea stomacala normala, fiind similara cu aciditatea merelor, caiselor sau cireselor. Iaurtul este mai putin acid decat lamaile, portocalele sau capsunile, ori decat muraturile (puteti vedea valorile de pe site-ul Food & Drug Administration, SUA - link aici.)

        De aceea, pe baza datelor, NU pare plauzibil ca iaurtul contribuie la cresterea aciditatii stomacale. De altfel, pentru hiperaciditate stomacala mie medicul mi-a recomandat un inhibitor al secretiei de acid clorhidric, care reduce cantitatea de acid produsa de stomac. Iar refluxul se datoreaza unor probleme de inchidere a sfincterului piloric, care se trateaza cu specialistul.

        Desigur, dumneavoastra veti sti primul si cel mai bine cat de eficiente sunt diversele tipuri de interventie (tratament medical, dieta, ora si cantitatea consumata la masa de seara).

        Renuntarea la alimente bine-cunoscute pentru calitatile lor nutritionale, cum este iaurtul, nu cred ca este o solutie pentru imbunatatirea sanatatii. Din punct de vedere al valorii nutritionale (exprimata ca densitate de nutrienti esentiali raportata la continutul caloric), in "ierarhia" alimentelor, iaurtul se situeaza pe locul 2, dupa fructe si legume.

        Va doresc mult bine, Erika Iordache - Danone
  • 0 (0 voturi)    
    Punguta cu doi bani (Miercuri, 16 septembrie 2015, 19:23)

    NoFive [utilizator]

    cum adica "alimentul de aur"? cine si-ar dori sa manince aur? Semidoctii care "scriu" articolele astea ar trebui sa treaca macar de povestile lui Creanga inainte de a se apuca sa bata in tastatura.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi