Cu un singur iaurt pe zi romanii si-ar putea imbunatati considerabil starea de sanatate. Vedeta raionului de lactate din orice supermarket, iaurtul actioneaza in mod complex asupra corpului uman. Aportul de minerale si calciu, re-echilibrarea dietei, dezvoltarea si mentinerea tesuturilor sunt doar cateva dintre beneficiile aduse de consumul zilnic al unui singur pahar de iaurt. Restul argumentelor, in articol!

Beneficiile iaurtuluiFoto: Hotnews

Din pacate, Romania este pe ultima pozitie la nivel european, din punctul de vedere al consumului de iaurt. Prin comparatie cu francezii - 5 produse lactate proaspete pe saptamana, bulgarii - 3 produse sau polonezii - 2 produse, romanii consuma in medie doar un singur produs lactat proaspat pe saptamana. Asadar, avem multe de castigat daca includem iaurtul in alimentatia noastra, fiind unul dintre cele mai simple moduri de imbunatatire a sanatatii.

Mai exact, povestea europeana a iaurtului incepe chiar cu utilizarea lui ca medicament. La inceputul secolului al XX-lea, Isaac Carasso il folosea pentru prima data pentru a trata copiii suferinzi de infectii intestinale din Barcelona. Folosindu-se de cercetarile stiintifice ale laureatului Premiului Nobel Elie Metchnikoff care certificau rolul pozitiv al culturilor lactice, Carasso punea bazele unei noi marci. Iar pentru ca totul plecase de la copii, noul brand este botezat Danon, dupa numele de alint al propriului sau fiu. In 1919 primele iarturi Danone au inceput sa se vanda la scara larga in farmaciile din Barcelona.

Motivele care l-au convins pe fondator sa construiasca o afacere bazata pe iaurt sunt la fel de valabile si astazi. Marca a evoluat pastrand valorile impuse de Carasso si are ca principala misiune imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor.

fakepath\cristian margarit-1

Iaurtul este, prin definitie, un produs fermentat din lapte, la obtinerea caruia se folosesc doua tipuri de fermenti sau bacterii lactice: Lactobacillus Bulgaricus si Streptococus termophilus, la care se pot adauga si alte specii de lactobacili sau bifidobacterii.

Cristian Margarit - consultant nutritite si fitness

1. Iaurtul este mai usor de digerat decat laptele

La fel ca laptele din care este facut, iaurtul este o sursa valoroasa de proteine, minerale (in principal calciu), contine grasimi pe baza de acizi grasi cu lant scurt, glucide si unele vitamine. Diferenta apare insa la fermentii lactici, acele microorganisme care realizeaza fermentarea laptelui si transformarea lui in iaurt. Ele consuma o parte din lactoza prezenta in lapte si imbunatatesc digestia ei la persoanele care au o toleranta mai mica la aceasta. Dincolo de asta, bacteriile lactice au un rol important in mentinerea echilibrului florei intestinale, unul dintre gardienii sanatatii organismului.

Proteinele din iaurt sunt mai usor digerabile, furnizand o sursa rapida de aminoacizi exact atunci cand este mai mare nevoie de ei. In vizita la fabrica Danone am aflat ca in Oikos adaosul de proteine este provenit din proteina de zer. Adica exact acea proteina usor digerabila, cu profil de aminoacizi ideal pentru refacerea musculara si sustinerea imunitatii.

Cristian Margarit - consultant nutritite si fitness

2. Este o sursa excelenta de proteine pentru oase si tesuturi

In cazul in care esti o persoana activa te vei bucura sa afli ca proteinele continute de iaurt furnizeaza o cantitate de aminoacizi indeajuns de mare atunci cand ai nevoie de ei, dupa antrenament.. Sunt usor de metabolizat si duc la refacerea muschilor in urma efortului, in timp ce acidul lactic ofera energie corpului. O buna sursa de calciu, iaurtul contribuie si la sanatatea oaselor amenintate de afectiuni precum osteoporoza.

3. Imbunatateste sanatatea digestiva

Iaurtul are un rol important in digestie datorita calciului si bacteriilor vii pe care le contine. Probioticele sunt microorganisme vii (bacterii), care, consumate in mod sistematic şi in cantitati semnificative, sunt benefice pentru sanatate. Consumul zilnic al acestor microorganisme mentine o flora intestinala dominata de bacterii de fermentatie, binefacatoare, in defavoarea bacteriilor de putrefactie din intestinul gros, care provoaca degradarea resturilor de bol alimentar, cu formare de compuşi toxici şi iritanti. Efectul benefic asupra sanatatii se instaleaza aşadar dupa ingestia unei cantitati semnificative de astfel de bacterii, adica dupa consumul sistematic, pe o perioada indelungata, a minim 1 portie de iaurt probiotic.

Fermentii utilizati in produsele lactate sunt insa originare din lapte fermentat si branzeturi preparate artizanal, colectate din diverse zone de pe glob. Dovada originii lor lactice se afla in simplitatea genomului lor, care demonstreaza faptul ca, generatie dupa generatie, aceste organisme au trait intr-un mediu de viata constant, fara a fi obligate sa se adapteze la conditii de viata diverse si sa transmita genetic aceste modificari catre urmasi.

Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa aleaga o varianta de iaurt cu mai putina grasime, dar cei care vor sa acumuleze kilograme sau care nu au probleme cu ingrasarea pot merge spre variantele cu nivel normal

de grasime, mai ales ca grasimea din lapte este emulsionata, usor

asimilabila si folosita ca sursa de energie.

Cristian Margarit - consultant nutritite si fitness

4. Iaurtul te poate ajuta sa pierzi din greutate

Proteinele din iaurt nu sunt benefice doar pentru repararea muschilor si crestere musculara, dar si pentru satietate. Un iaurt consumat dimineata poate tine de foame pentru mai multe ore. In plus, studiile au demonstrat rolul calciului in gestionarea greutatii corporale.

5. Este in topul celor mai sanatoase alimente

Cu putine calorii si o valoare nutritionala mare, iaurtul este considerat aproape la fel de important in alimentatia umana precum fructele si legumele. In acelasi timp, e unul dintre alimentele recomandat la orice varsta. In copilarie iaurtul e prima recomandare a pediatrilor pentru diversificarea alimentatiei, in adolescenta devine un sprijin pentru nevoile unui organism aflat in dezvoltare, iar la maturitate si respectiv batranete ofera energie si ajuta la mentinerea sanatatii pe termen lung.