Editura TREI publica in premiera in Romania – Cartea Rosie (The Red Book) de C. G.Jung. Cartea, publicata in traducere la editura Trei, contine ilustratiile color ale autorului, are un format special (30x40 cm) si se va gasi in librarii incepand cu data de 1 septembrie 2011.

Cartea Rosie de C. G.JungFoto: Editura Trei

"Anii in care m-am ocupat de imaginile interioare au constituit perioada cea mai importanta a vietii mele, in decursul careia s-au decis toate lucrurile esentiale. Atunci a inceput totul, iar amanuntele care au urmat sunt doar niste completari si lamuriri. Intreaga mea activitate ulterioara a constat in a elabora ceea ce tasnise in acei ani din inconstient si mai intai ma inundase, ma coplesise. A fost materia primordiala pentru opera unei vieti", spune C. G. Jung

Acestea sunt cuvintele psihologului C.G. Jung scrise in 1957, in care se refera la deceniile cand a lucrat la Cartea Rosie, din 1914 pana in 1930. Cu toate ca se stie de peste 80 de ani de existenta ei, Cartea Rosie nu a fost niciodata publicata si nici nu a fost pusa la dispozitie publicului jungian larg, discipolilor si succesorilor lui Jung.

Publicarea Cartii Rosii ne da posibilitatea unei noi epoci in intelegerea scrierilor lui Jung. Ne ofera o deschidere unica spre modul in care si-a recuperat sufletul si a constituit o psihologie. Ar putea sa fie cea mai influenta scriere, nepublicata pana in prezent, din istoria psihologiei.

"Din 1962, s-a ştiut într-un cerc larg de existenţa Cărţii Roşii a lui C.G. Jung. Însă abia odată cu ediţia prezentă ea este, în cele din urmă, accesibilă unui public mai mare.

Geneza sa, descrisă de Jung în Amintiri, vise, reflecţii, a reprezentat subiectul a numeroase discuţii în literatura secundară de specialitate.

Anul 1913 a fost crucial în viaţa lui Jung. El a început un experiment cu sine însuşi, care a devenit cunoscut drept „confruntarea cu inconştientul“ şi a durat până în 1930. În timpul acestui experiment, a elaborat o tehnică pentru „a ajunge la baza proceselor sale interioare“, „pentru a traduce emoţiile în imagini“ şi „pentru a sesiza fantasmele care acţionau... «subteran»“. Mai târziu a numit această metodă „imaginaţie activă“. Mai întâi, a înregistrat aceste fantasme în Cărţile Negre. Apoi şi-a revizuit textele, a adăugat câteva reflecţii şi le-a copiat cu un scris caligrafiat într-o carte numită Liber Novus, legată în piele roşie şi însoţită de propriile lui desene. A fost cunoscută mereu drept Cartea Roşie", se arata in introducerea cartii.

Acest facsimil al Cartii Rosii reveleaza nu numai o minte extraordinara in actiune, ci si mana unui inzestrat artist si caligraf. Presarate printre mai bine de doua sute de pagini ilustrate extrem de atragator, gasim picturi ale caror influente se intind din Europa, Orientul Mijlociu, si Orientul Indepartat, pana la arta naiva a lumii noi. Cartea Rosie este, precum Cartea orelor lucrata de mana in Evul Mediu, unica. Atat in privinta locului ei in cadrul dezvoltarii lui Jung, cat si ca opera de arta, publicarea ei marcheaza o mare cotitura.

Exista putine lucrari nepublicate care au exercitat deja asemenea efecte extinse asupra istoriei intelectuale si sociale a secolului XX ca Liber Novus (Cartea Noua) sau Cartea Rosie.

Introducearea cartii este semnata de Sonu SHAMDASANI iar prefata ii aprtine lui Ulrich HOERNI. Traducerea din limba germana este semnata de Viorica Niscov iar traducerea din engleza apartine Simonei Reghintovschi

Carl Gustav Jung (1875-1961, Elveţia) a fost medic, psiholog şi psihiatru elveţian, fondatorul psihologiei analitice.