Galeria Muzeului Benzii Desenate, de la etajul 4 al Muzeului National de Arta Contemporana, se deschide pentru „Semne si Desemne“: un dialog Nichita Stanescu – Sandu Florea cuprins, dupa aproape trei decenii, intr-o carte-obiect si o expozitie. Vernisajul si lansarea vor avea loc joi, 1 septembrie, de la ora 19.00, si vor fi prilej de discutie despre literatura si banda desenata cu participarea scriitorului Jean Lorin Sterian.

Incurajat de interesul aratat de Nichita Stanescu pentru inovatorul sau album Carusel (1982), Sandu Florea ii propunea poetului, aflat dupa publicarea volumului Noduri si semne in cautarea unor formule noi, o colaborare: o carte de poezie in benzi desenate. Intitulat de Nichita Stanescu Semne si Desemne, volumul avea sa ramana intr-un sertar, in stadiu de proiect, dupa moartea poetului in 1983 si cererea de emigrare depusa de Sandu Florea in anul urmator. „Acest proiect renaste acum (…) cu concursul curatorului Muzeului Benzii Desenate, Alexandru Ciubotariu. El m-a intrebat daca mai am planse originale de benzi desenate publicate inainte de Revolutie pentru colectia de arta BD a muzeului. Cautand prin arhiva mea personala am redescoperit litografiile cu ilustratiile la poeziile lui Nichita. Albumul Semne si Desemne este o carte-obiect executata manual de Ciubotariu in 80 de exemplare numerotate de autor.“ – Sandu Florea.

Sandu Florea este un artist neclasabil in nici o zona traditionala a artei. E poet fara sa fie poet, prozator fara sa fie prozator, desenator fara sa fie desenator, pictor fara sa fie pictor. L-am incadra totusi in ceea ce numim in genere banda desenata, dar nici aicea nu corespunde cutumelor, pentru ca baga mister acolo unde de obicei exista happy-end, imaginatie acolo unde exista lirism si epos irezolut acolo unde nu exista nimic. Cartea lui numita „Carusel“, ilustrata de el in chip de banda desenata, e fara precedent nu numai la noi ci si in genere. Benzi desenate pentru maturi, dar nu pentru maturi din tren sau in vacanta, nici pentru excursionisti de pe munte si nici pentru piloti de cursa lunga care stau cu un ochi pe ceas si cu altul pe cate o fotografie de iubita. Impresia generala este de insolit si ca ne aflam in la belle époque a unei mute care, cu prilejul descoperirii sonorului, se va vadi ca una-i desenat si alta se intelege. In fine, il salutam cordial pe acest novator si vedem in el discursul unei arte noi care se infiripa. E un nume de care se va mai vorbi si s-ar putea sa insemne in acelasi timp felul artei lui un fel de fel mai nou al artei in genere. – Nichita Stanescu

Expozitia „Semne si Desemne“, cea de-a patra organizata la Galeria MBD, poate fi vizitata pana pe 16 octombrie, informeaza ICR.

Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Roman si Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul clusterului EUNIC in Romania, al Centrului Belgian de Banda Desenata si in parteneriat cu Asociatia Bedefililor din Romania, in perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011.