Dintre cele mai importante evenimente ale anului, cel mai bun subiect de carte ar fi macelul din Norvegia, spune scriitorul francez Frederic Beigbeder intr-un interviu pentru HotNews.ro. Critic al publicitatii si al societatii de consum, el spune ca, in timp ce media trece printr-o revolutie in care totul se schimba, in cazul publicitatii "ceea ce am spus, ca manipuleaza oamenii si creeaza nevoi artificiale, nu se schimba", la fel cum nu se schimba faptul ca "ideile creative sunt distruse de felul cum ei lucreaza".

Frédéric BeigbederFoto: Hotnews

  • Frederic Beigbeder a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre cartile sale"Dragostea dureaza trei ani" si "13,99 lei", despre fascinatia publicitatii si a televiziunii, societatea de consum si relatiile amoroase din lumea noastra. Frederic Beigbeder a venit in Romania intre 20 si 22 august, la invitatia Gazetei Sporturilor si a Editurii Trei. Vezi discutia online aici.

Ideile pe scurt:

  • Dintre cele mai importante evenimente ale anului, cel mai bun subiect de carte ar fi, "bineinteles, crimele din Norvegia. Este deja o carte, pentru ca tipul acela a scris 1.500 de pagini pe Internet. (...) Tipul asta, Anders Breivik, este precum un personaj pentru un roman modern despre disperare, violenta, jocuri video, Facebook. Avea o pagina Facebook si incarca poze cu el in uniforma. Este precum Patrick Bateman din "American Psycho", este o metafora fascinanta pentru societatea noastra"
  • Si iubirea, si ura sunt subiecte foarte bune pentru romane. Eu scriu mult despre dragoste. Cred ca este cel mai important lucru in viata, bineinteles. Dar ura, violenta, ucigasii sunt de asemenea subiecte excelente. Cand scrii, este nevoie de asemenea uratenie pentru a obtine frumusete.
  • Incerc mereu sa inteleg lumea in care traim, nu sunt interesat doar sa critic, ci caut frumusetea. Ca artist, munca mea este sa gasesc frumusetea si sa-i confer eternitate. Dar, cateodata, trebuie sa spui ca nu esti fericit si ca lumea a innebunit. Incerc sa fac ceea ce fac si intr-un mod cat mai nostim, nu sa critic precum un analist politic foarte serios. Ma distrez pe seama nebuniei care ma inconjoara.
  • In lumea media si a publicitatii, "e o revolutie, totul se schimba foarte repede. CD-urile au disparut in zece ani. Nimeni nu mai cumpara albume la magazin. Ma tem ca acelasi lucru s-ar putea intampla si in cazul cartilor. E posibil ca, peste zece ani, sa nu mai existe carti tiparite, doar carti pentru iPad. Este infricosator (...). In ceea ce priveste publicitatea, cand lucram in acest domeniu lucram pentru televiziune si reviste si afise stradale. E posibil ca, in curand, televiziunea sa fie pe net si sa lucram doar pentru publicuri-tinta foarte reduse. E posibil sa nu mai avem reviste si sa ramana doar afisele stradale."
  • Ceea ce am spus despre publicitate, ca manipuleaza oamenii si creeaza nevoi artificiale, nu se schimba. Acest lucru va ramane. Ce e trist este ca ideile creative sunt distruse de felul cum ei (publicitarii - n.r.) lucreaza. Iar acest lucru nu se schimba. Este chiar si mai rau acum. Ideile de acum sunt tampite.
  • "In Franta, am scris articole foarte nervoase la adresa Facebook, de exemplu. Nu am o pagina de Facebook, dar sunt cinci nebuni care pretind ca sunt eu, folosind numele si fotografiile mele. Nu spun ca tot Internetul este asa, dar sunt multi mincinosi, multi nebuni, multi oameni violenti, rasisti. Problema Internetului este ca exista, probabil, prea multa libertate. Nu cred ca este bine cand oamenilor li se permite sa spuna orice despre oricine. Ar trebui sa exista o forma de reglementare pe Internet. Nu ar trebui sa fie o junga. (...) Poti spune lucruri neadevarate despre vecinul tau si nu este ca in viata reala - in viata reala, daca insulti pe cineva, politia te poate sanctiona. La fel ar trebui sa fie si pe Internet, ca in lumea reala, e tot ceea ce cer. Nu cenzura, ci control. Fara unele reguli pentru acest nou mediu, lucrurile sunt inspaimaintatoare, deschizi usa salbaticiei totale."

Vezi aici dialogul spumos dintre Frederic Beigbeder si cititorii HotNews.ro