Google.ro si-a modificat, vineri, logoul pentru a-l omagia pe George Enescu, la implinirea a 130 de ani de la nasterea celebrului compozitor roman. Noul logo al Google il prezinta pe Enescu in timp ce canta la vioara. Totodata, in noul logo, peste cuvantul "Google" apare un portativ cu note muzicale.

Anul acesta, Google l-a mai omagiat pe sculptorul roman Constantin Brancusi. Astfel, pe 19 februarie, Google a celebrat 135 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, noul logo fiind alcatuit din imagini ale unor lucrari realizate de celebrul sculptor, printre care "Domnisoara Pogany" si "Sarutul".

George Enescu (nascut pe 19 august 1881, la Liveni, Botosani - decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanti muzicieni romani. Personalitatea sa artistica s-a manifestat in multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor.

George Enescu a inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani, primind indrumari muzicale de la parintii sai si de la un vestit lautar, Niculae Chioru. De la varsta de 5-6 ani dateaza primele sale incercari de compozitie. Studiul profesionist al muzicii i s-a datorat, pentru inceput, profesorului Eduard Caudella, potrivit site-ului Muzeului National "George Enescu" din Bucuresti.

Intre anii 1888 - 1894, studiaza la Conservatorul din Viena, avandu-i ca profesori, printre altii, pe Joseph Hellmesberger jr. (vioara) si pe Robert Fuchs (compozitie). La varsta de 8 ani debuteaza ca violonist. Presa vieneza l-a numit "un Mozart roman".

Dupa absolvirea Conservatorului din Viena, isi continua studiile la Conservatorul din Paris (1895 - 1899), sub indrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioara), Andre Gedalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie). Printre colegii sai de la Paris se numara Maurice Ravel, Florent Schmitt, Charles Koechlin si Theodor Fuchs.

Debutul sau in calitate de compozitor, in conditii exceptionale, datorat in parte protectoarei sale Elena Bibescu, are loc pe 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu "Poema Romana, op. 1".

In acelasi an, muzicianul in varsta de 17 ani incepe sa dea lectii de vioara si sustine recitaluri la Bucuresti. Admirat de regina Elisabeta a Romaniei (celebra protectoare a artei Carmen Sylva), este deseori invitat sa cante la Castelul Peles din Sinaia. Enescu a compus mai multe lieduri, inspirat de cateva poeme ale reginei Carmen Sylva.

Din primii ani ai secolului al XX-lea dateaza compozitiile sale mai cunoscute, cum sunt cele doua "Rapsodii Romane, op. 11 (1901 - 1902)", "Suita nr. 1 pentru orchestra, op. 9 (1903)", prima sa "Simfonie, in Mi b, op. 13 (1905)", "Sapte cantece pe versuri de Clement Marot, op. 15 (1908)".

George Enescu se stinge din viata in noaptea de 3 spre 4 mai 1955 si este inmormantat in cimitirul Pere Lachaise din Paris.

Google isi modifica uneori logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati.