Cea de-a doua editie a Festivalului 'Drumul Lung spre Cimitirul Vesel' ne invita in acest an 'Pe drumurile lui Leşe'. În perioada 14-20 august, in Maramures, locul de obarsie a cunoscutului muzicolog Grigore Lese, putem face cunostinta cu tradiţiile autentice ale satului maramureşean. Grigore Lese va fi gazda festivalului si ghidul drumetiei, la propriu si la figurat, de intoarcere la obarsii.

Grigore LeseFoto: Hotnews

Unul dintre cele mai interesante, inedite şi nonconformiste festivaluri din România este dedicat Maramureşului, privit ca zonă istorică de tradiţii. Numele, purtător de semnificaţii, 'Drumul Lung spre Cimitirul Vesel', atrage atenţia asupra unuia dintre cele mai cunoscute repere europene legate de Maramureş, Cimitirul Vesel de la Săpânţa, dar reflectă şi conceptul de la care a pornit festivalul - ideea de drum, de periplu, pe care festivalul încearcă să îl abordeze ca pe o călătorie de cunoaştere, înţelegere, învăţare, regăsire a rădăcinilor.

Ideea festivalului porneşte, în mod paradoxal sau nu, de la irlandezul Peter Hurley, devenit român în cei 17 ani de când locuieşte în România. Fascinaţia pe care o are descoperind tradiţiile autentic româneşti a fost motorul care a stat la baza iniţiativei sale.

'Una din puţinele ţări din lume care mai are tradiţii vii, oameni care trăiesc după rituri ancestrale, unul din puţinele popoare care mai ştiu de unde vin' - descrie Peter Hurley România, aşa cum o vede, cum o simte şi cum încearcă să o împărtăşească lumii întregi.

La prima ediţie, cea de anul trecut, invitat de onoare a fost Shaun Davey, unul dintre cei mai mari compozitori contemporani ai Irandei, cu o suită muzicală inspirată de Cimitirul Vesel de la Săpânţa, interpretată de muzicieni de primă mână din Irlanda. Ca atare, prima ediţie a festivalului intercultural de tradiţii Drumul Lung spre Cimitirul Vesel a avut loc la Săpânţa.

Ediţia de anul acesta are multiple contotaţii. Drumul Lung spre Cimitirul Vesel se extinde pe o arie mai vastă a Maramureşului. Invitaţii din străinătate sunt artişti tradiţionalişti din diverse ţări. Festivalul îşi accentuează dimensiunea de periplu şi o câştigă şi pe aceea de şcoală de vară, se arata in comunicatul de presa.

Grigore Leşe este singurul muzician din România care reuşeşte să păstreze intactă autenticitatea culturii şi tradiţiei româneşti, păstrată peste secole. Muzica lui Grigore Leşe poartă în ea amprenta ancestralului, în conexiune directă cu toate culturile lumii. De asemenea, muzica lui Grigore Leşle poate fi prezentată cu mândrie pe orice teritoriu al lumii. Valoarea artistică a interpretării, dar şi valoarea intrinsecă a muzicii promovate de artist o fac incontestabilă. Aşadar, numele şi amprenta muzicală ale lui Grigore Leşe conţin elementul de interculturalitate şi de mândrie naţională. Este firesc ca un festival intercultural de tradiţii să se aplece către spritul ţării în care are loc. E firesc ca una dintre primele ediţii să aibă ca temă cultura şi tradiţia României. Prin prisma celor enunţate, Grigore Leşe este exponentul acestor valori.

Este o obişnuinţă ca în România să se folosească nume de artişti pentru a denumi festivaluri, alte manifestari culturale etc. De obicei, omagiul vine prea târziu, adică post mortem. O ediţie dedicată lui Grigore Leşe, acum, când artistul este la maximum de capacitate artistică şi de creaţie - devine, din acest punct de vedere, o iniţiativă inedită, dar şi meritată. Invitaţia la dialog şi cunoaştere cu Grigore Leşe se face la timpul potrivit, într-un context generos.

Programul festivalului de anul acesta poarta subtitlu 'Pe drumurile lui Leşe' si festivalul are ca tabară generală Târgu Lăpuş, locul de obârşie al lui Grigore Lese.

Ca o gazda buna, Grigore Lese ne invita sa vedem Maramureşul asa cum il stie el. Artistul ne invita pe drumurile vieţii lui. Prima oprire: biserica unde a primit numele de Grigore. Este o întâlnire de taină, în care omul Leşe mulţumeşte prin muzică lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a primit pe parcursul vieţii de până acum. Recitalul se numeşte 'Când se îngână ziua cu noaptea', o introspecţie în dialog cu divinitatea, la margine lumilor. Leşe va cânta în curtea bisericii, în semn de smerenie.

În zilele următoare, se porneste într-un pelerinaj la bisericile de lemn rămase în Maramureş, în vizită la meşterii artizani pentru care vin turiştii străini în România, la cumpărături. Îi vizităm la ei acasă, nu îi rupem de vatră ca să îi aducem într-un spaţiu impropriu. Grigore Leşe ne va fi gazdă şi ghid în toate aceste peripluri.

Leşe vrea să ne arate Maramureşul aşa cum e de-adevăratelea, aşa că a stabilit întâlniri cu ciobani, la stâne din diverse sate şi chiar o vizită la târgul de vaci.

Seara se merge 'La crâşmă', aşa cum se face de secole. Vor cânta muzicanţi şi muzicieni din România şi din străinătate - Irlanda, Ucraina, Cehia, Ungaria, Polonia, Iran. Muzica autohtonă 'de crăşmă' va fi reprezentată de Mambo Siria.

În ultima seară a festivalului, artiştii se vor reuni pe o pajişte de poveste pentru un concert colectiv, coordonat de muzicianul Grigore Leşe. Culturile şi tradiţiile popoarelor vor fi puse faţă în faţă, în căutarea filonului comun. Grigore Leşe ştie că acesta există.

Pornit din Ţara Lăpuşului, Grigore Leşe este şi va rămâne în sufletul lui un ţăran. Preocupările sale sunt însă cu mult mai variate, iar întrebările domniei sale fără număr. Pentru sufletul lui şi al oaspeţilor, Leşe a invitat în Ţara Lăpuşului oameni dragi care ii vor fi alaturi în discuţii şi conferinţe, pe parcursul zilelor magice de festival: Sorin Dumitrescu şi alte personalităţi ale elitei culturale, se arata in comunicatul de presa al organizatorilor festivalului.