'Scara leilor', cel mai recent volum al scriitoarei Doina Uricariu va fi lansat, joi 4 august, de la orele 17,30, la Librăria 'Mihail Sadoveanu' din Bucureşti, anunţă autoarea. Aparuta la sfarsitul lunii iunie, la Editura Polirom, în seria eco-grafii, cartea este o continuare a celor două volume 'Maxilarul inferior', publicate anul trecut. La evenimentul de lansare cartea va fi prezentata de critici şi reprezentanţi ai revistelor de cultură şi literare din Bucureşti.

Lansarea, la care este invitat fostul preşedinte Emil Constantinescu, va fi urmată de o şedinţă de autografe.

Volumul Scara leilor continuă periplul memorialistic al autoarei însoţit de documente inedite, analizând consecinţele Conferinţei Argonauţilor de la Ialta asupra destinului României postbelice, rezistenţa monarhiei române în faţa procesului de distrugere a democraţiei, care a culminat cu abdicarea forţată a MS regele Mihai, genocidul comunist manifestat prin aşa-zisul proces al criminalilor de război, epurarea liderilor democraţiei, armatei şi elitelor româneşti.

Destinul familiei autoarei şi al rudelor şi apropiaţilor ei se împleteşte semnificativ cu destinul unor personalităţi emblematice ale istoriei României postbelice, de la regele Mihai, la miniştri, lideri de partide, generali ai Armatei Române, între care un loc semnificativ ocupă cazul generalului Nicolae Macici.

O mulţime de documente inedite sau mai puţin cunoscute dezvăluie procesul de distrugere programată al democraţiei româneşti, selectate din Arhiva Naţională, arhivele Ministerului Afacerilor Externe, ale Vaticanului, corespondenţă, depoziţii la Procesele aşa-zişilor criminali ai poporului.

Cartea Scara leilor include şi un inventar al valorilor înregistrate în ianuarie-februarie 1948, la Peleş, Pelişor, Foişor şi Palatul Regal, după abdicarea forţată şi descrie în premieră conţinutul Arhivei de la Versoix a MS regele Mihai, aşa cum a cunoscut-o autoarea în anul 1990, lunile mai şi noiembrie-decembrie, în timpul petrecut pentru a dialoga cu MS regele Mihai, regina Ana şi Principesa Margareta.

La toate aceste experienţe şi trăiri se adaugă, ca un exerciţiu emoţional şi cultural personal, experienţa libertăţii şi supravieţuirii, trăită de familia autoarei, ai cărei părinţi au întemeiat o familie ce a salvat-o pe mamă de deportarea în Siberia, graţie unei fapte de onoare prin care un ofiţer român, grav rănit la Oarba de Mureş, Gheorghe Uricariu s-a căsătorit cu dispensă regală, cu Elena Melnic, născută lângă cetatea Soroca, aflată sub regimul dictat de Conferinţa de la Ialta al deportării în URSS.

Primele două volume de memorialistică şi documente pe care Doina Uricariu le-a publicat sub titlul Maxilarul inferior au primit premiul pentru proză al revistei 'Convorbiri literare' şi au fost nominalizate la premiile speciale ale Uniunii Scriitorilor din România. Maxilarul inferior a primit Premiul publicului revistei 'Observator cultural', la secţiunea eseu pentru anul 2010.