"Closer to Oxford" (www.closer2oxford.ro), programul de dezbateri si lectura critica, organizat de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) a implinit un an. Calificat pe primul loc in cadrul Galei Societatii Civile 2011, la categoria "Educatie, Invatamant, Cercetare", programul "Closer to Oxford" reuneste confruntarile de idei care au produs peste 450 de texte argumentative pe cele trei teme de dezbatere propuse, 12 seminarii de lectura critica si argumentare, patru seminarii de debate si public speaking pentru studenti minoritari si 12 dezbateri publice in universitati. Au participat peste 750 de studenti, 60 de voluntari si arbitri independenti, alaturi de 30 de personalitati publice.

Secventa din cadrul dezbaterii publice de la BucurestiFoto: ARDOR

Desfasurat in centrele universitare Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara, programul a propus studentilor trei runde de dezbateri online pe subiecte controversate nu doar in Romania. Seminariile de lectura critica aplicata si dezbaterile publice in care invitati de marca au intrat in echipe de debate alaturi de studenti au completat fiecare runda.

"In Romania este multa nevoie de discurs argumentat si critic; avem nevoie atat de judecatori care sa dea verdicte clare si bine motivate, cat si de un public care sa stie sa discearna" spune Monica Mocanu, coordonatoarea proiectului si presedinte executiv in ARDOR". "Acest program a identificat o formula ingeniosa de functionare care s-a dovedit asteptata de studenti. Dam o sansa importanta tinerilor care doresc sa intre ᅡpe usa din fataᅡ in dezbaterea ideilor de interes public, in care e dreptul lor sa fie prezenti. Daca nu investim mai mult in educatia pentru gandire critica, sa nu fim surprinsi de felul in care partide populiste vor manipula in continuare votantii", a completat Monica Mocanu.

Temele dezbatute in cadrul celor trei runde ale proiectului "Closer to Oxford" sunt:

  • E timpul sa afirmam ca predarea religiei in scoli pune in pericol laicitatea statului roman?
  • E timpul ca dreptul cetatenilor la informare sa fie mai important decat dreptul demnitarilor la viata privata?
  • E timpul ca posturile private de televiziune sa aiba responsabilitati educationale fata de public?

Discursurile studentilor care au participat la dezbaterile online pot fi citite pe site-ul proiectului (www.closer2oxford.ro), unde, de asemenea, pot fi vizionate si o serie de filmari realizate cu ocazia dezbaterilor publice, la care au luat parte personalitati publice precum: Liana Ganea, Andrei Cornea, Laszlo Alexandru, Corneliu Liviu Popescu, Daniel Barbu, Claudiu Mesaros, Gabriel Andreescu, Liviu Antonesei etc.

Ultima runda din acest an universitar a pus fata in fata predarea religiei in scoli cu laicitatea statului roman. "Biserica isi face ei insesi un bine atunci cand promoveaza religia, dar nu vedem cum poate reprezenta un bine social cand creeaza oameni mai supusi, care nu isi asuma responsabilitati si care sunt mai putin toleranti. Daca ar fi un bine social, atunci tot in aceasta categorie ar intra si anarhia", spune Victor Draghicescu in pledoaria sa pro-motiune, in dezbaterea de la Bucuresti. La Iasi, profesorul Marius Balan sustine contra-motiunii ca "Statul ne pazeste viata, integritatea corporala, averea, linistea si siguranta persoanei, dar statul nu este mentor spiritual. Faptul ca in scoala ni se face vizibil foarte clar faptul ca exista ceva deasupra statului - faptul ca dincolo de acei oameni mai mult sau mai putin inteligenti care ne guverneaza exista o putere in fata careia toti suntem egali, reprezinta un mesaj cu nimic incompatibil cu democratia si toleranta."

Closer to Oxford a primit premiul I la categoria “Educatie, Invatamant, Cercetare” la Gala Societatii Civile si va continua in anul universitar 2011-2012, fiind deschis si altor centre universitare care doresc sa se alature. Sustinand existenta unui spatiu coerent de argumentare si libera exprimare, programul deschide mediul studentesc catre dezbaterile de idei care dau masura reala a unei societati democratice.