Alexandru Tocilescu este, de joi, primul regizor roman care are o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului (langa magazinul Cocor din Bucuresti), varianta autohtona a celebrului Walk of Fame. "Faptul ca au venit atatia oameni, cunoscuti, prieteni, actori, public, este ceva care ma misca si ma minuneaza. Inseamna ca nu a fost de pomana tot ce am facut, inseamna ca trebuie sa ma tin bine si sa merg mai departe, ca lumea asteapta ceva mai mult de la mine. (...) Sunteti toti oameni de teatru. Unii pe scena, unii in sala", le-a spus el celor prezenti.

Alexandru Tocilescu pe Aleea CelebritatilorFoto: Teatrul Metropolis

"Va multumesc pentru incurajare. Nu mi s-a parut niciodata ca merit sa mi se faca asemenea onoruri publice, nu pentru ca nu mi-ar placea, ci pentru ca nu am crezut niciodata ca a venit randul meu, ca eu sunt cel potrivit pentru momentul respectiv. Va multumesc din suflet", a mai spus Alexandru Tocilescu, adaugand, in gluma, ca "Nu ma asteptam sa fie atata lume si asemenea lume. Si eu imi iubesc actorii si i-am iubit intotdeauna, dar nu ma asteptam ca si ei sa ma iubeasca pe mine, pentru ca eu mai urlu, mai fac urat. Uite ca m-au iertat de toate".

"Lumea simte ca... a... a... Si atunci s-au grabit sa nu-mi puna o cruce in loc de stea", a glumit regizorul, spunandu-le apoi jurnalistilor care i-au cerut declaratii: "Ma simt ca Irinel Columbeanu".

Alexandru Tocilescu si George Ivascu

Alexandru Tocilescu si George Ivascu

Foto: Teatrul Metropolis

La randul sau, George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis, a declarat ca "Avem nevoie de modele, de oameni care impun repere. Alexandru Tocilescu este cel care a construit povesti pentru noi. Noi, actorii, suntem cei care v-am transmis emotiile, dar cineva ne-a invatat sa le cream. Iti multumesc, Alexandru Tocilescu, pentru visurile frumoase pe care le-ai nascut pentru publicul romanesc".

"Ca orice mare artist, Alexandru Tocilescu iubeste teatrul, iubeste actorii, iubeste publicul. Ca urmare, este o mare onoare pentru mine, in calitate de actor in primul rand si apoi ca director al Teatrului Metropolis, sa ii acordam o Stea pe Aleea Celebritatilor", a mai spus George Ivascu.

Regizorul Alexandru Tocilescu a primit, din partea organizatorilor festivitatii, o placheta si o insigna in forma de stea din aur masiv.

Initiat de Teatrul Metropolis si Cocor, varianta romaneasca a celebrului "Walk of Fame" a debutat in ianuarie 2011, gazduind pana in prezent stelele a cinci actori de renume: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Maia Morgenstern si Amza Pellea a carui stea a fost decernata in memoriam. Alexandru Tocilescu a fost recompensat pentru intreaga sa cariera, devenind primul regizor care primeste o stea in cadrul proiectului "Walk of Fame".

In prezenta a numeroase personalitati din lumea teatrului si filmului romanesc, printre care Stela Popescu, Ileana Stana Ionescu, Adela Marculescu, Irina Petrescu, Florina Cercel, Ion Besoiu, Valentin Uritescu si George Mihaita, regizorul Alexandru Tocilescu a dezvelit steaua care, de acum incolo, va straluci pe Aleea Celebritatilor.

Nascut pe 27 iulie 1946, Alexandru Tocilescu a regizat cu succes piese de teatru precum "Nevestele vesele din Windsor" de William Shakespeare, "Poker" de Adrian Lustig sau "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" de Denis Dinulescu, dar si filmul "Bani de dus, bani de-ntors", dupa piesa cu acelasi nume de Pusi Dinulescu.

De-a lungul carierei sale, regizorul a fost recompensat cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol - "O scrisoare pierduta" (1999), premiul UNITER pentru intreaga activitate (2002) si premiul pentru "cea mai buna regie" cu piesa "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" la Festivalului Comediei Romanesti (2006).