În perioada 4-14 iulie 2011 Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir Istanbul organizează la Bucuresti o expozitie de pictură dedicată orasului de pe Bosfor. Expozitia este un omagiu adus Istanbulului, capitală culturală europeană 2010 si aduce perpectiva artistică românească asupra megapolisului. Pictorii Sorin Adam, Vadim Cretu, Mircea Doinaru, Minu Movilă si Mihai Potcoavă vor expune lucrări dedicate metropolei de pe Bosfor la Muzeul Municipiului Bucuresti.

Expozitia, prezentată la Istanbul în decembrie 2010 la Galeria ARTE, a fost realizată în urma unui stagiu de documentare efectuat de către cei cinci pictori în luna iunie a anului trecut, la invitatia ICR Istanbul. Pictori au fost selectati cu sprijinul criticului de artă Corneliu Ostahie, curatorul expozitiei, criteriile principale fiind apartenenta la generatii si scoli diferite, apetenta pentru peisaj si interesul pentru zona islamică. De altfel, în catalogul expozitiei Corneliu Ostahie mentionează că „este de observat şi modul în care toţi cei cinci pictori au creat imagini memorabile despre locuri, monumente şi oameni din Istanbul, inoculând şi conservând însă în ele expresia individualităţilor stilistice proprii”.

O parte din magia Istanbulului va fi adusă săptămâna viitoare la Bucuresti, în expozitia-eveniment ce se va vernisa luni, 4 iulie a.c., ora 18.00, la Muzeul Municipiului Bucuresti - relatează ICR Dimitrie Cantemir- Istanbul.