Luni, 20 iunie, de la ora 16.00, in Sala Dalles, din Bucuresti, va avea loc lansarea volumului Politici de sanatate in Uniunea Europeana, semnat de Cristian Vladescu si Cristian Busoi si aparut la editura Polirom, in colectia „Collegium. Politici publice si integrare europeana”. La evenimentul de lansare, alaturi de autori, vor lua cuvintul: prof. dr. Marian Preda – Decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti, dr. Lucian Duta – presedinte CNAS si prof. dr. Adrian Miroiu, coordonatorul colectiei in care a aparut volumul la editura Polirom.

Politici de sanatate in Uniunea Europeana Foto: Polirom

Politici de sanatate in Uniunea Europeana prezinta, in premiera pentru publicul romanesc, modul in care institutiile europene influenteaza functionarea sistemelor sanitare si furnizarea serviciilor de sanatate in Romania, dar si la nivel european. Sint descrise cadrul legislativ si sistemele de sanatate din diferite tari, finantarea si organizarea acestora, diferentele dintre ele si masurile luate pentru uniformizarea lor. Sectiuni specifice sint dedicate strategiilor legislative ce vizeaza libera circulatie a medicilor si pacientilor, autorizarea medicamentelor, rezolvarea unor probleme specifice, precum imbatrinirea populatiei, combaterea fumatului, a alcoolismului, a pandemiilor de gripa, expunerea la radiatii sau supravegherea starii de sanatate mintala a populatiei. Informatiile furnizate sint utile atit studentilor la medicina sau medicilor care intentioneaza sa lucreze in alta tara din spatiul european, cit si managerilor de spitale care urmaresc atragerea investitiilor in sectorul sanitar sau pacientilor care doresc sa beneficieze de servicii sanitare in tarile membre ale Uniunii Europene.

Potrivit editurii in cuprinsul cartii puteti citi: Tratatele de baza ale Uniunii Europene • Rolul si functionarea institutiilor europene • Bugetul Uniunii Europene • Institutii europene cu rol in sanatatea publica • Strategia in domeniul sanatatii 2008-2013 • Planuri de actiune si recomandari ale UE • Libera circulatie a personalului medical in Uniunea Europeana • Libera circulatie a pacientilor • Politica produselor medico-farmaceutice • Proprietate intelectuala si antitrust • Sisteme de sanatate din Uniunea Europeana • Starea de sanatate din Romania in context european

Cristian Vladescu este profesor de Sanatate publica la UMF Timisoara si profesor asociat la Universitatea din Bucuresti. In ultimii 20 de ani a lucrat ca expert in proiecte de sanatate publica si politici de sanatate pentru Uniunea Europeana, Consiliul Europei, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Mondiala, UNICEF, USAID, ocupind in acelasi timp diferite pozitii in administratia sanitara nationala. A publicat numeroase studii in domeniul politicilor de sanatate, dintre care mentionam: Politici de alocare a resurselor si de planificare a personalului medical in sistemele de sanatate. Romania in context international (2001), Sanatate publica si management (coord., 2004), Sisteme de sanatate (coord., 2004), Management in sistemul de sanatate (coord., 2010).

Cristian Busoi, doctor in Sanatate publica si management sanitar, a facut parte intre 2004 si 2007 din Comisia pentru sanatate si familie din cadrul Parlamentului Romaniei, in prezent activind in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor si in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European. De asemenea, face parte din consiliul director al Institutului de Studii Liberale.​