Cu ocazia celei de-a treia editii a Zilei E, sambata, 18 iunie, cele 78 de centre ale Instituto Cervantes, din 44 de tări de pe cele cinci continente au programat o zi de activităti culturale – începând cu ora 11.00, când de pe fatada tuturor centrelor va porni „Ploaia de cuvinte“.

Ziua EFoto: Institutul Cervantes Bucuresti

La Bucuresti, cei care vor participa la Ziua E vor avea parte, printre altele, de Imagipinta, un concurs de desen pentru copii, o sesiune de bodypainting realizată de artista Magda Pelmus, si o piesă de teatru, La Ratita presumida, jucată de copiii coordonaţi de prof. Gabriela Banu.

La Bucuresti, toată ziua va fi dedicata unui program complet de activităti culturale pentru toate vârstele.:

10.00 – Imagipinta. Concurs de desen pentru copii.

11.00 – Pintapalabras – bodypainting realizat de artista Magda Pelmus

11.00 – Ceremonia de deschidere a Zilei Limbii Spaniole de către E.S. Dl. Estanislao de Grandes Pascual- Ambasadorul Spaniei la Bucureşti şi dl. Juan Carlos Vidal – directorul Instituto Cervantes din Bucureşti.

11.15 - Ploaia de cuvinte

11.30 – “Cadavre esquis”. Poveste interactivă scrisă pe hârtia desfăsurată pe pereţii interiori ai Institutului Cervantes.

12.00 – La Ratita presumida – piesa de teatru jucată de copiii coordonaţi de prof. Gabriela Banu

12.00 – Jocul limbii spaniole, joc de cuvinte încrucişate pe echipe.

12.15 – Înmânarea diplomelor pentru cursurile de copii ale Institutului Cervantes.

13.15 – Saberes de España. Concurs de cultură hispanică.

15.00 – Ceremonia de înmânare a premiilor concursurilor din cadrul Zilei E.

In această zi, elevii din 18 centre vor participa la „Liga Jocului de-a spaniola“. Câstigătorul va beneficia de un premiu constând într-o călătorie prin diferite orase andaluze, prin amabilitatea Turismo y Deporte de Andalucía (www.andalucia.org); un premiu de care se va putea bucura si câstigătorul versiunii online a turneului, la care se poate participa prin intermediul site-ului Zilei E, www.eldiae.es.

Pe 18 IUNIE va fi cunoscut cuvantul preferat al limbii spaniole. Din 18 mai, 100.000 de internauti din 139 de tări au participat pe platforma interactivă www.eldiae.es, alegând cuvântul preferat în spaniolă, dintre cele 30 propuse de personalităti ca Mario Vargas Llosa Gael García Bernal, Alejandro Sanz, Ana María Matute sau Isabel Allende, si arătându-si cunostintele lingvistice prin intermediul “Turneului Jocului de-a spaniola“.

Instituto Cervantes este o instituţie publică fondată de Spania în 1991 pentru promovarea şi răspândirea culturii spaniole şi hispanoamericane. Pornind de la aceste două principii s-a născut Ziua E, în 2009, ca proiect al Institutului Cervantes de sărbătorire a bunăstării limbii spaniole şi răspândire a culturii în spaniolă pe cele cinci continente.

La cea de-a treia editie a Zilei E, Instituto Cervantes a invitat tările de limbă spaniolă si întreaga comunitate hispanofonă din lume să se alăture unei sărbători care celebrează forta unei limbi care leagă deja 500 de milioane de persoane.