Institutul Cultural Roman gazduieste vineri, 3 iunie 2011, de la ora 18.00, lansarea volumului Doua figuri de seama ale invatamantului romanesc. Neculai si Elisa Bancea institutori ai Scolii „Ion Creanga” din Humulesti, Targu-Neamt in prima jumatate a secolului XX, autori Maria Bancea-Ilioaia si Christina Zarifopol-Illias, Editura Anima, 2011. Evenimentul are loc in cadrul programului „Intalniri si reintalniri la ICR”.

Potrivit ICR, la eveniment vor participa prof. dr. Chiristina Zarifopol-Illias si prof. dr. Zoltán Rostás. Volumul este dedicat unor figuri exemplare de dascali din Humulestiul lui Ion Creanga, doi adevarati „apostoli ai neamului” care, la indemnul lui Spiru Haret, si-au dedicat intreaga viata si creativitate atat scolii, cat si comunitatii in care au trait. Volumul le ofera educatorilor de azi „veritabile modele, cu atat mai valoroase in nesfarsita deruta a invatamantului romanesc din ultimele doua decenii“. (Marina Cap-Bun)

Absolventa de studii clasice a Universitatii din Bucuresti, Christina Zarifopol-Illias s-a stabilit in SUA in 1980, la Universitatea Indiana, unde a obtinut si doctoratul in 1994. Profesor Asociat de Studii Clasice si Limba si Literatura Romana la aceeasi importanta universitate, este initiatoarea Programului de Studii Romanesti. Publicatii: volumul de corespondenta inedita Mihai Eminescu – Vernica Micle, o carte despre scrisorile lui Pliniu cel Tanar si traduceri din poezia Martei Petreu. Distinctii: Ordinul National Serviciu Credincios in grad de Ofiter, Premiul Kenneth Rexroth Memorial Translation, pentru traducerea, impreuna cu Adam J. Sorkin, a poemelor semnate de Marta Petreu.

Absolventa a Academiei de Arte Frumoase din Iasi, Maria Bancea – Ilioaia (n. 1917) este autoare de metodici de predare a desenului si a doua volume intitulate Elemente de limbaj ale artei plastice. Este fiica profesorilor Bancea.