Manuscrisele lui Emil Cioran cumpărate de omul de afaceri George Brăiloiu la o licitaţie la Paris, în aprilie, şi donate de acesta Bibliotecii Academiei Române, au intrat joi în posesia Academiei, informeaza MEDIAFAX, catand declaratia academicianului Eugen Simion.

Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate pe 7 aprilie, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total 507.500 de euro.

Pe 12 aprilie, George Brăiloiu a anunţat că va dona manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran Bibliotecii Academiei Române. De altfel, în aceeaşi zi, el a primit pentru acest gest din partea Academiei Române distincţia Meritul Academic, cea mai înaltă pe care o acordă acest for.

Academicianul Eugen Simion a anunţat atunci că s-a hotărât deja ca aceste manuscrise să fie facsimilate, ca şi manuscrisele lui Eminescu, şi publicate într-un număr de exemplare, pe cheltuiala Academiei.

Eugen Simion a mai spus că o conferinţă de presă privind manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran donate Bibliotecii Academiei Române va fi organizată miercuri, de la ora 12.00, la sediul instituţiei.

Anul 2011 este anul in care scriitorul roman ar fi implinit varsta de 100 de ani.