Cunoscut ca unul dintre cei mai importanti critici de film si jurnalisti de dupa 1989, Alex. Leo Serban (1959-2011) a fost extrem de discret in ceea ce priveste identitatea sa de poet. Polemic prin definitie, combativ si excentric in felul sau, si-a disimulat foarte bine sensibilitatea poetica pe care o putem descoperi acum in toata prospetimea ei in volumul Alte camere, alte glasuri de ieri, ce reuneste poezii din diverse perioade, incepind cu cele scrise la 25 de ani si terminind cu cele inspirate de Lisabona.

Dupa cum afirma Ioana Parvulescu, aceasta carte “va fi o mare surpriza: poeziile scrise de Alex. Leo Serban dau, intr-un fel, cheia alcatuirii lui sufletesti: incaperile si glasurile sale interioare erau inalt poetice”. Aceasta cheie oferita postum este garantia faptului ca pentru Alex. Leo Serban a fi poet nu ar fi putut fi niciodata o meserie, o carte de vizita, ci o permanenta, fie ea si ascunsa sau disimulata.

Alte camere, alte glasuri de ieri este al doilea titlu propus de Editura Pandora M, in cadrul colectiei “Cercul Poetilor Aparuti”, coordonata de Svetlana Carstean.

Alex. Leo Serban a debutat in 1976 cu un poem in engleza publicat in revista americana Chicago Review. A colaborat cu numeroase reviste romanești (Secolul 20, Secolul 21, Contrapunct, Romania literara, Luceafarul, Litere, arte, idei, Caiete critice, Euphorion, Vatra, Balkon – Idea) și straine (Cover Magazine, SUA). A fost senior editor la revista Dilema veche pina in toamna anului 2009. A fost asistent universitar la catedra de limbi și literaturi straine a Universitatii București (1990-1991) si lector la catedra de comunicare audiovizuala a Academiei de Teatru și Film din București (1998-2000). A facut parte din numeroase jurii internationale in cadrul unor expozitii de arta și festivaluri de film. A publicat urmatoarele carti: Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele (Idea Design&Print, 2004, in colaborare cu Mihai Chirilov și Stefan Balan), Dietetica lui Robinson (Curtea Veche, 2006), De ce vedem filme. Et in Arcadia cinema (Polirom, 2006), 4 decenii, 3 ani și 2 luni cu filmul romanesc (Polirom, 2009).

Evenimentul de lansare a volumului Alte camere, alte glasuri de ieri, de Alex. Leo Serban va avea loc sambata 28 mai, ora 12.00, la standul Editurii TREI (Pavilion C 1, stand A02). Invitati la eveniment sunt: Horia-Roman Patapievici, Ioana Parvulescu, Svetlana Carstean si Magdalena Marculescu.

Noutatile Grupului editorial Trei la Bookfest 2011

(Pavilionul C1, Standul A02)

EDITURA TREI:

BURUIANA CARE IMPLETESTE STREANGUL, Alan Bradley

Flavia de Luce, copilul-minune al literaturii politiste, se intoarce cu o noua aventura! Buruiana care impleteste streangul este al doilea dintr-o serie de cinci romane, serie a carei protagonista este Flavia de Luce, fetita detectiv pasionata de chimie. Primul roman din seria respectiva, Placinta e dulce la sfarsit (Editura TREI, 2010), a fost tradus in 36 de limbi si a fost recompensat in 2007 cu Dagger Award, precum si cu numeroase alte distinctii literare.

OMUL CU CERCURILE ALBASTRE, Fred Vargas

CWA International Dagger Award 2009

“Personajele din cartile lui Fred Vargas sunt pe cat de anarhiste si stranii, pe atat de savante. Unul este pasionat de Antichitate, altul impatimit de oceanografie... cert este ca modul lor de a vedea lumea doboara orice conformism, dezminte cu umor si fantezie ordinea prestabilita a lucrurilor.”(Le Magazine Litteraire)

EDITURA PANDORA M:

ALTE CAMERE, ALTE GLASURI DE IERI, Alex. Leo Serban

„Va fi o mare surpriza: poeziile scrise de Alex. Leo Serban dau, intr-un fel, cheia alcatuirii lui sufletesti: incaperile si glasurile sale interioare erau inalt poetice.” (Ioana Parvulescu)

MILLENIUM, STIEG SI EU, Eva Gabrielsson

Intr-o incendiara carte de memorii, scrisa in colaborare cu jurnalista Marie-Françoise Colombani, Eva Gabrielsson, partenera de viata a lui Stieg Larsson, spune adevarul despre scrierea trilogiei Millennium și despre regele romanului politist scandinav, disparut prematur, in contextul unor dispute familiale aprinse in jurul posteritatii acestuia.

INAUNTRUl REGATULUI - VIATA MEA IN ARABIA SAUDITA, Carmen Bin Laden

Cumnata lui Osama Bin Laden rupe tacerea

Inauntrul Regatului – Viata mea in Arabia Saudita este cartea de memorii a lui Carmen Bin Laden, sotia – venita din inima Europei – a unuia dintre cei 54 de frati ai lui Osama Bin Laden.

WIKILEAKS – MARTURISIRILE PURTATORULUI DE CUVANT DE CUVANT AL CELUI MAI PERICULOS WEBSITE DIN LUME, Daniel Domscheit-Berg impreuna cu Tina Klopp

Intr-o relatare obiectiva si pertinenta, Daniel Domscheit-Berg, care s-a alaturat organizatiei Wikileaks imediat dupa infiintarea ei, devenind purtator de cuvant, devaluie amanunte niciodata pomenite despre dedesubturile organizatiei care a reusit sa sperie guverne si oameni de afaceri din intreaga lume, determinand Pentagonul sa convoace o trupa de soc formata din 120 de oameni pentru a porni o ancheta. De asemenea, ii face un portret remarcabil de exact lui Julian Assange insusi.