Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a transmis, intr-o interventie telefonica la Antena 3, o invitatie trupei din "Blonda, chiorul si piticul" din partea presedintelui de a juca piesa la Palatul Cotroceni, dupa ce aceasta a fost interzisa la Sala Dalles, dand nastere unor controverse.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, invita trupa de artisti sa sustina piesa de teatru in sala de spectacole a Palatului Cotroceni, la o data care urmeaza sa fie stabilita de comun acord. Presedintele va fi prezent in sala alaturi de doamna Maria Basescu. In Romania, libertatea de exprimare este totala", a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului, consilierul prezidential Valeriu Turcan, potrivit Mediafax.

Valeriu Turcan a declarat ca Administratia Prezidentiala nu poate avea pareri legate de disputele interne dintr-o institutie. "Libertatea totala de exprimare care exista in acest moment in Romania este in directa legatura cu mandatul presedintelui Traian Basescu," a spus acesta, potrivit Antena3.ro.

Piesa de teatru "Blonda, chiorul si piticul" a fost interzisa de pe scena Salii Dalles din Capitala, dupa premiera. Regizorul Stefanis Lupu a declarat ca directoarea institutiei, Iustina Cornel, i-a cerut sa schimbe titlul, insa aceasta sustine ca a oprit piesa pentru ca avea un continut vulgar.

Lupu a declarat pentru Mediafax ca Iustina Cornel a venit la el in seara premierei, pe 14 mai, si i-a spus: "Schimbati titlul si vedeti ce faceti ca sa mai jucati". El a adaugat, intr-o interventie la Realitatea TV, ca directoarea institutiei i-ar fi spus "Ce mi-ati facut cu titlul asta? Ca seamana ala cu ala, ala cu ala".

Regizorul a multumit pentru invitatia la Palatul Cotroceni. "Sa vedem daca sala corespunde, eu multumesc de invitatie. Nu stiu daca a fost un motiv politic, dar e ceva cusut cu ata alba", a spus acesta la Antena 3.

Despre titlul piesei, Stefanis Lupu a spus ca acesta este simbolic si "inseamna puterea". "In tara in care traim noi, suntem si blonzi si chiori si pitici", a explicat el, precizand ca nu speculeaza defectele fizice in spectacolele sale.

Dupa premiera din 14 mai, piesa nu se va mai juca la Sala Dalles. Directoarea Dalles, Iustina Cornel, a spus ca, din punctul sau de vedere, contractul dintre Teatrul Odiseu, care pune in scena piesa "Blonda, chiorul si piticul", si Universitatea Populara "Ioan I. Dalles" este incheiat.

Totusi, spectacolul va continua sa fie prezentat in alte locuri din Capitala. In acest sens, Stefanis Lupu a precizat ca spectacolul "Blonda, chiorul si piticul" va avea o reprezentatie sambata seara in clubul La Scena, din Bucuresti. Pe afisul care apare pe site-ul La Scena este titrat "Spectacol interzis de putere".